Cred că ai auzit tot mai des de obiectivele SMART, la sfârșit sau la început de an, perioada în care sunt setate obiective pe noul an. Dar ce sunt obiectivele SMART și cu ce ne ajută ele?
Obiectivele SMART sunt considerate foarte importante, chiar esențiale în dezvoltarea personală, managementul proiectelor și managementul resurselor umane. Ele îți oferă fundația unui proiect de succes, indiferent că e vorba de viața personală sau profesională.
Cum? Să vedem în continuare, prin elucidarea acronimului SMART!
Ce înseamnă acronimul SMART?
SMART este un acronim al următoarelor caracteristici, indispensabile în formularea obiectivelor:
- Specific
- Măsurabil
- Accesibil sau (de) atins
- Relevant
- Timp (încadrat în timp)
Specific
Asta ar însemna ca obiectivul tău trebuie să fie clar și exact pentru a fi realizat. Pentru a defini un obiectiv specific, poți să-ți pui întrebări, cum ar fi: Ce vreau să realizez? Ce rezultate vreu să obțin?
De exemplu:„Vreau să fac mai mult sport, să alerg în parc.”
Măsurabil
Un obiectiv măsurabil e acela care poate fi cuatificat, calitativ sau cantitativ și asta pentru a putea urmări progresul. Cum știu că obiectivul a fost îndeplinit? Răspunsul la această întrebare te poate ajuta să formulezi un obiectiv măsurabil.
„Vreau să fac mai mult sport, să alerg seara în parc timp de 1 oră.”
Accesibil sau (de) atins/realizabil
Este important ca un obiectiv setat să fie realist, astfel încât să nu facă presiune prea mare și să știi că poate fi atins. Pentru a defini un obiectiv accesibil, întreabă-te: Poate fi atins acest obiectiv? Cum poate fi atins?
„Vreau să fac mai mult sport, să alerg seara în parc timp de 1 oră, de 3 ori pe săptămână.”
Relevant
Această caracteristică denotă impactul pe care îl are realizarea obiectivului asupra obiectivului de bază/general. Răspunde la următoarea întrebare pentru mai multă claritate: Acest obiectiv are legătură cu obiectivul meu central?
„Vreau să fac mai mult sport, să alerg seara în parc timp de 1 oră, de 3 ori pe săptămână, pentru a trăi un stil de viață sănătos.”
Încadrat în timp
Un obiectiv trebuie să aibă și un termen limită pentru realizare. Pune-ți întrebări de genul: Până când sau în ce perioadă va fi realizat obiectivul?
„Vreau să fac mai mult sport de mâine, să alerg seara în parc timp de 1 oră, de 3 ori pe săptămână, la ora 19:00, pentru a trăi un stil de viață sănătos.”
Obiectivele SMART sunt utilizate pentru a aduce rezultat, așa cum sunt ușor de folosit de oricine, oriunde și oricând. Foarte important atunci când le stabilești să adopți o atitudine optimistă și să ai o motivație puternică în direcția realizării lor.
Personal obiectivele SMART îmi aduc mai multă claritate, direcție în atingerea lor și le folosesc atât în viața personală cât și profesională. Tu ce părere ai legat de obiectivele SMART?
Apropo, cu mai multe informații despre setarea și materializarea obiectivelor voi reveni într-un alt articol. Până atunci, fii aproape!
Spor și energie! 🙂
Stela

Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.