„Obiceiul este mai tare ca adevărul” spunea Sofocle. De multe ori ne propunem să creăm și să instalăm un obicei nou în viața noastră și nu tot timpul reușim. Oare de ce? Ce facem greșit sau ce putem face mai bine?
În primul rând, e nevoie să conștientizăm că instalarea unui obicei nou presupune un proces. Iar un proces durează și este interdependent de alte procese din viața noastră.
În al doilea rând, necesită timp, răbdare și, desigur, disciplină. Dacă ești disciplinat/ă, vei putea mai ușor să instalezi un obicei nou. Iar dacă ai suficientă motivație- ingredientul de bază, șansele ca să-ți instalezi un obicei noi cresc substanțial.
Cât poate dura procesul de instalare a unui obicei nou?
Studiile arată că în medie ai nevoie de 66 zile pentru a crea un obicei nou:
- 22 zile în care distrugem obiceiul vechi și avem parte de frustrare;
- 22 zile de confuzie, când nu suntem siguri dacă suntem pe drumul cel bun sau nu;
- 22 zile de integrare, care este urmată de automatizarea obiceiului propriu-zis.
În general, procesul de instalat obiceiuri poate dura de la câteva luni la câțiva ani, depinde de obiceiul în sine. Un obicei nou dintr-o anumită zonă poate să necesite mai mult sau mai puțin timp:
- Zona de cunoștințe- câteva zile;
- Zona de competențe și abilități- câteva luni;
- Zona de atitudini, emoții- câțiva ani.
Însă, lucrurile diferă de la o persoană la alta și de la un obicei la altul.
Care sunt pașii în instalarea unui nou obicei ?
Pentru că instalarea unui obicei este un proces, hai să vedem care sunt pașii pe care îi avem de parcurs.
1. Stabilește rezultatul pe care vrei să-l obții în urma instalării acestui obicei- un obiectiv SMART. Poți revizui rezultatul pe care ți-l dorești, fii conștient/ă dacă e într-adevăr ceea ce-ți dorești și acordă-ți timp. Pentru că atunci când suntem entuziasmați și ne setăm un obiectiv s-ar putea să exagerăm și după, să punem presiune prea mare asupra noastră.
2. Identifică motivația reală a obiceiului care vrei să-l creeezi în viața ta. Care este De ce-ul? Aici aș vrea să deschid o paranteză, prin adresarea unei întrebări: când suntem mai motivați să instalăm un obicei, să facem o schimbare în viața noastră?
Atunci când suntem pe muchie de cuțit, când ne „doare”, când ne zicem „așa nu se mai poate”. Practic când realitatea ne împinge de la spate și schimbarea e imperioasă.
3. Creează un plan de acțiuni. Identifică metodele, tehnicile, acțiunile care te pot ajuta să instalezi obiceiul care ți-l propui. Creează o strategie, iar pentru inspirație îți recomand acest articol scris de Andy Szekely.
4. Reamintește-ți. La început avem tendița de a uita, de aceea avem nevoie să gasim și să stabilim stimulii care pot declanșa obiceiul, de exemplu: notificări, bilețele, notarea în agendă…
Ce merită să mai iei în considerație?
S-ar putea să creezi un obicei în viața ta și să renunți la un moment dat. E-n regulă să se întâmple, important să revii asupra obiceiului, să nu te dai bătut/ă și să renunți definitiv. Elementele-cheie ce ne pot ajuta în construirea unui obicei nou sunt: determinarea, focusarea, motivația, disciplina, răbdarea, perseverența.
După ce ai început instalarea obiceiului propus e bine să monitorizezi rezultatul și să vezi: cum ai progresat și ce ai putea să faci mai bine sau diferit în viitor, dacă situația o cere. Nu uita să te feliciți și să sărbătorești fiecare mică victorie, pentru că această răsplată va fi ca un motoraș al motivației generat de creier datorită secreției de dopamină.
În cazul în care ești o persoană care își instalează mai greu un obicei nou, ai putea să apelezi la ajutorul unui specialist (coach, mentor…), pentru ca să te asiste și să te ajute în acest proces.
Exemple de obiceiuri care aduc rezultate
Dacă îți dorești să creezi un obicei nou în viața ta și ai nevoie de inspirație, mai jos vin cu o listă de obiceiuri care te pot ajuta să atingi performanțe:
- Planificarea timpului, setarea de obiective și prioritizarea sarcinilor;
- Accesarea informațiilor de calitate;
- Practicarea introspecției, meditației;
- Consumul de mâncare sănătoasă și hidratarea corespunzătoare;
- Practicarea unui sport, a exercițiilor fizice;
- Lectura și participarea la cursuri/evenimente de interes pentru dezvoltarea ta;
- Întreținerea relațiilor importante din viața ta;
- Conștientizarea și gestionarea emoțiilor;
- Controlul banilor tăi.
Sper că ai deja mai multă claritate cum să-ți instalezi un obicei nou și ți-a fost de folos informația.
În perioada următoare îmi doresc să fac mai multă mișcare și să creez mai multe momente de conexiune cu mine însumi. Tu ce obicei nou vrei să instalezi în viața ta în perioada următoare? Scrie-mi mai jos în comentarii.
Spor și energie în tot ceea ce faci! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.