„Stima de sine este prezentă în fiecare aspect al vieții tale” spunea Charles Joseph Joe Clark. La prima vedere stima de sine este o noțiune simplă și clară, un subiect ușor abordabil… Dar în momentul în care încercăm să întrăm în detalii și să găsim subtilitățile, chiar așa să fie oare?
Câtă claritate ai vizavi de următoarele întrebări:
- Ce este stima de sine concret?
- Ce îți distruge stima de sine?
- Cum să-ți evaluezi stima de sine?
- Cum îți poți consolida stima de sine?
Să trecem prin fiecare întrebare și să construim împreună prin prisma răspunsurilor- puzzle-ul stimei de sine.
Ce este stima de sine concret?
Stima de sine a fost introdusă ca noțiune și concept pentru prima dată în 1892 de William James, unul dintre fondatorii psihologiei. Dacă ar fi să o definim am putea spune în felul următor:
Stima de sine este felul în care te prețuiești, te respecți, te iubești pe tine însuți. Este valoarea pe care ți-o atribui, prin ceea ce crezi tu despre tine însuți și ce cred ceilalți despre tine- ca valoare. Este părerea ta despre tine însuți, determinată de meritele și calitățile tale. Este imaginea despre tine însuți prin prisma a ceea ce crezi că ești la nivel fizic, mental, emoțional și spiritual.
Stima de sine are la bază 3 componente:
1. Iubirea de sine e o componentă de bază a stimei de sine. Ea reprezintă iubirea necondiționată pentru sine, pe care o avem toți și o nutrim în ciuda succeselor sau eșecurilor noastre, a calităților sau defectelor noastre.
2. Concepția de sine este percepția despre tine însuți și tot ce ne caracterizează în cele 4 realități existențiale: fizic, mental, emoțional și spiritual.
3. Încrederea în sine reflectă credința în tine că poți reuși într-un anumit context. Este încrederea în capacitatea ta de a gândi, de a acționa, de a depăși obstacolele vieții, de a face alegeri pe baza propriilor abilități, talente și calități.
Ce îți distruge stima de sine?
La această întrebare răspunsul este simplu și la care poate nu te-ai gândit sau nu ai fost conștient/conștientă. Uneori facem aceste lucruri fără să ne dăm seama și să fim conștienți de efectele distrugătoare pe care le au. Este vorba de momentele în care primești:
- Critică distructivă– cel mai mare dușman care atacă stima de sine. Ce ai putea face în așa situații? De exemplu, cineva îți aduce o critică de genul: „Ești incopetent/incopetentă.” Atunci elementul de identitate „ești” transformă-l după cum urmează: „Ceea ce am făcut acum, nu este un act de competență.”
- Acuzații, ești făcut vinovat/vinovată de cineva direct sau indirect. Când primești acuzații poți alege să nu intri pur și simplu în joc. Cum? Dacă ești conștient/conștientă de începerea jocului, poți să pui întrebări celui care te acuză, de genul: „Ceea ce faci tu acum, oare vrei să mă facă să mă simt vinovat/vinovată?” „Încerci să mă faci să mă simt vinovat/vinovată?” Sau poți să taci până ce acuzatorul începe să-și dă seama că nu își fac efectul acuzațiile.
În astfel de situații amintește-ți că: ce crezi tu despre tine- tu decizi, tu știi cel mai bine cum ești. Cât de bine sau mai puțin bine faci un lucru sau altul e o chestiune ceva mai volatilă și mai abordabilă.
Cum să-ți evaluezi stima de sine?
Există testul Rosenberg care este o scală de 10 itemi și măsoara stima de sine. Acest coeficient care rezultă în urma testului e mai mult ca să-ți faci o idee generală, dar nu e un verdict final și foarte relevant pentru viața de zi cu zi, deoarece depinde la ce te raportezi.
Introspecția și autocunoașterea ți-ar fi de ajutor. Ai putea să te inspiri din tabelul de mai jos, adresâdu-ți întrebări. În care coloană îți regăsești mai degrabă răspunsurile?
Ceea ce ar putea să te îndrume mai mult e să te raportezi la o situație din viața ta când nu ai reușit ceva și apoi la una când ai reușit. Ce te-a ajutat?
Foarte ușor și repede poți evalua gradul stimei de sine atunci când ești scăldat în lumina reflectoarelor, adică vorbitul în public. E suficient 30 de secunde ca să-ți dai seama de acest lucru. Când ochii oamenilor ațintesc asupra ta, se simte, se vede cât ești de convins/convinsă de ceea ce faci, cum faci, ai charismă, transmiți căldură? Care e stima ta de sine?
Cum îți poți consolida stima de sine?
Acum că ai mai multă claritate asupra stimei de sine, să vedem ce poți face pentru a crește și a fortifica stima ta de sine.
#Înconjoară-te de tot ce e pozitiv în jurul tău
Asociază-te cu oameni pozitivi, cu idei, lucruri pozitive care să creeze și să mențină un câmp energetic pozitiv. Elimină din viața ta relațiile cu oameni negativiști care îți spun că „nu ești în stare”, „că nu poți”…
Înconjoară-te de elemente care să-ți aducă aminte că meriți să fii cine ești, că este în regulă. Poate ai avut eșecuri, dar ai avut și realizări. Păstrează fotografii, diplome, mărturii de recunoștință față de tine de la oameni, sau orice altceva care să-ți aducă aminte de succesele tale. Acestea te pot ancora într-o stare de bine și pot contribui enorm la creșterea încrederii în forțele proprii.
#Cunoaște-te pe tine însuți
Autocunoașterea este un factor care poate influența creșterea stimei de sine. Poți completa o fișă de autocunoaștere în acest sens (găsești o fișă gratuită aici). Ar fi de dorit să știi și să-ți scrii ce vrei să faci pe termen lung. Să ai în minte clar idealul tău: Ce vrei să faci? Cum vrei să faci? Cine vrei să fii? Ce vrei să devii? Ce ai de făcut azi în legătură cu ceea ce-ți dorești? Ai un motiv atunci când ai un ideal clar. Poți să-ți scrii o scrisoare care ai primi-o peste 5 ani și în care te feliciți ca și cum ai realizat deja ceea ce îți dorești.
Când îi sugerezi minții o realitate posibilă în viitor, creierul tău o va trata ca și cum s-a întâmplat deja. Desigur aceasta nu este suficient ca visurile să devină realitate, e nevoie de disciplină mentală și acțiune! Disiciplina mentală presupune să-ți imaginezi idealul tău cât mai frecvent posibil, cu claritate, cu amănunte și cu emoții intense atunci cînd faci această vizualizare. Stabilește-ți obiective clare în concordanță cu tine și responsabilizează-te, tu ești la cârma vieții tale!
#Dialogul interior și metoda afirmațiilor
Fii atent/atentă și conștient/conștientă la ceea ce îți vorbești, în gând sau în glas, deoarece dialogul interior întărește credințele și convingerile tale. Elimină din dialogul tău interior acele fraze care te descurajează și îți șoptesc că nu ești în stare. Înlocuiește-le cu „sunt în stare”, cu fermitate și perseverență cu ajutorul metodei afirmațiilor. În ce constă ea?
Spune-ți următoarele afirmații, în gând, chiar și în voce uitându-te în oglindă, ori de câte ori îți amintești, zile la rând: „Îmi place de mine!”, „Sunt în stare să fac asta!”, „Sunt responsabil/responsabilă!”
#Metoda ABCDE
Această metodă ajută la creșterea încrederii în sine, care după cum știi deja e o componentă a stimei de sine. Ea presupune să-ți dezvolți continuu:
- Talentele – Ce talent ai putea să mai dezvolți? Ce ai mai putea dezvolta la telentele tale?
- Abilitățile– Ce abilități vrei sau ai nevoie să dezvolți?
- Expertiza– Ce ai putea face ca să o dezvolți?
- Onestitatea– Îți declari deschis intențiile?
- Congruența– Există o liniaritate între ceea ce gândești, ce spui, cine ești și ce faci?
În încheiere…
Când lucrurile merg bine în viața lor, oamenii nu sunt interesați de stima sine. Primul pas care îl fac în conștientizarea stimei de sine este atunci când se ivesc tot felul de furtuni și fâșii negre în viață. Cînd apar eșecurile, problemele, stima de sine devine relevantă, deoarece dacă e suficient de crescută ai suficientă energie motivațională să mergi mai departe. Totodată ea se dezvoltă cu aceste situații care apar. Cum? Când depășești acea perioadă dificilă din viața ta sau careva eșecuri, când îți rezolvi problemele, îți demonstrezi că poți și îți întărești convingerea că ești în stare, ceea ce are ca rezultat creșterea stimei de sine.
Sper că acum ai o imagine mai clară cu privire la stima de sine și știi ce poți face ca s-o consolidezi. Personal am studiat mai mult acest subiect, după ce am ascultat audiobook-ul „Stima de sine” de Andy Szeckely (care a servit drept sursă de inspirație), ca apoi să decid să scriu un articol în acest sens, pentru că mi se pare că e un subiect important și necesar de știut, de conștientizat și de aplicat în viețile noastre.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să faci share prietenilor tăi sau să-ți exprimi părerea referitor la subiectul abordat mai jos în comentarii. Sper să-ți fie de folos!
Încredere și Iubire de sine îți doresc! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.