Cum să stabilești obiective financiare astfel încât să le realizezi? Care sunt pașii concreți și ce ingrediente trebuie să iei în considerație? O rețetă care dă rezultate și la care am am ajuns pe parcursul anilor și pe care vreau să o împărtășesc cu tine în acest articol.

Suntem în luna ianuarie în care tot vorbim de obiective. Dar cât de mult vorbim și de obiective financiare? Ori când auzi de cuvântul „financiar”, încerci să eviți subiectul sau să-l ascunzi sub „preș”, poate te sperie sau îți creează disconfort sau crezi că e complicat!

Te înțeleg… Nu zic că ușor sau greu, pot doar să-ți spun că e într-adevăr provocator și că merită! Te îndemn să-ți dai voie să fii deschis/ă și să ai o curiozitate de copil în acest proces de setare a obiectivelor financiare.

Poate îți zici: „Bine, bine, am înțeles și acum… ce am de făcut, cu ce încep setarea de obiective financiare?”

5 Pași în setarea și realizarea de obiective financiare

Pasul 1 – Autocunoaștere financiară

În primul și primul rând e nevoie să te autocunoști din punct de vedere financiar. De ce? Pentru că dacă ar fi să comparăm setarea de obiective financiare cu traseul unei călătorii, atunci trebuie să cunoaștem și punctul în care ne aflăm, nu doar unde vrem să ajungem. Iar punctul în care vrem să ajungem e nevoie să fie în concordanță cu ceea ce suntem.

Bine, și aici apare întrebarea: „Cine sunt eu, cum sunt eu pe plan financiar?” Ca să-ți răspunzi la această întrebare, te invit să descoperi următoarele aspecte financiare despre tine însuți:

Ce convingeri ai legate de bani?

Să presupunem că ți-ai stabilit un obiectiv financiar, cum ar fi de exemplu: „Să-ți mărești veniturile de X ori sau cu suma Y pe lună sau pe an.” Șansele de a realiza acest obiectiv sunt mici dacă ai un mindset financiar limitativ, convingeri limitative legate de bani, ai blocaje la nivelul subconștientului de care nici nu-ți dai seama. Așa cum lucrurile se întâmplă nu doar în lumea fizică, dar și cea a subconștientului. Nu uita: trăim pe mai multe planuri – fizic, metal, emoțional și spiritual.

Care e sistemul tău de valori?

Care sunt valorile care te definesc și după care trăiești? În sistemul tău de valori se regăsesc valori de ordin financiar, cum ar fi: prosperitate, libertate, siguranță? Banii te pot ajuta să trăiești conform valorilor tale. Dacă obiectivele tale financiare nu sunt în concordanță cu ceea ce este important pentru tine, nu vei avea entuziasmul necesar pentru a le realiza.

Ce tip de personalitate financiară ai?

În funcție de tipul de personalitate financiară pe care îl ai, poți vedea posibilitățile de îmbunătățire a vieții tale financiare, la nivel de comportament și relație cu banii. Vei putea deveni conștient/ă de accesibilitatea obiectivului financiar care ți l-ai propus. De exemplu: ai tipul de personalitate financiară cheltuitorul și ți-ai propus ca obiectiv să economisești în noul an suma X. Ce ar însemna asta? Păi asta ar presupune că realizarea obiectivului financiar propus va necesita un efort suplimentar, o determinare și o voință de fier, și desigur o bună administrare a banilor.

Care e profilul tău de risc?

Știind profilul tău de risc, poți ușor să verifici dacă obiectivul financiar care dorești să-l setezi e în concordanță cu toleranța ta la risc. Dacă obiectivul tău nu este aliniat cu toleranța ta la risc, îndeplinirea acestuia s-ar putea să-ți creeze tensiune, stres suplimentar, nemulțumire sau pur și simplu să nu apuci să-l atingi. De exemplu: ai un profil de risc conservator și ți-ai propus să faci primele investiții achiziționând acțiuni la bursă.

De asemenea, profilul de risc te ajută să înțelegi cum și de ce iei deciziile financiare pe care le iei.

Care e situația ta financiară?

Care sunt veniturile, cheltuielile, activele și pasivele tale? Ce economii, datorii ai? Ai un fond de siguranță, un portofoliu de investiții? Care e averea ta netă? Atunci când îți cunoști detaliat, în cifre, situația financiară ai mai multă claritate și poți să identifici concret, la modul practic, ce obiective financiare ai nevoie să setezi ca să-ți îmbunătățești viața financiară. Te ajută să găsești soluții practice și acțiuni pentru îndeplinirea obiectivului tău financiar.

Ce obiective financiare am sau îmi doresc?

Cum ți-ai dori să arate în viitor situația ta financiară? Care sunt obiectivele tale financiare pe termen mediu și lung? Obiectivele tale financiare sunt în concordanță cu visele tale, cu idealurile tale personale?

La această etapă îți conturezi ușor obiectivul tău și verifici pentru tine dacă acesta e chiar ceea ce îți dorești cu adevărat.

Planificatorul Strategic Personal – descoperă-l acum!

Pasul 2 – Modelul SMART

După ce ai obținut claritate cu privire la „Cine ești din punct de vedere financiar?”, poți trece la setarea obiectivelor financiare propiu-zise, după modelul SMART. Adică obiectivul tău trebuie să fie:

Specific – Ce vreau să realizez?

Măsurabil – Cum știu că obiectivul a fost îndeplinit?

Accesibil (de atins) – Poate fi atins acest obiectiv? Cum poate fi atins?

Relevant – Acest obiectiv are legătură cu obiectivul meu central?

Încadrat în Timp – Până când sau în ce perioadă va fi realizat?

Acestea întrebări ale modelului SMART te ajută să treci obiectivul tău financiar printr-o pâlnie ca să-l rafinezi mai departe.

Pasul 3 – Ancorarea cu sistemul de valori

Acum că ți-ai definit obiectivul financiar și ai verificat dacă e SMART pentru tine, întrebă-te dacă acesta e ancorat cu sistemul tău de valori? De ce?

Pentru că valorile noastre ne definesc destinul financiar. Pentru că ne gestionăm banii, timpul și energia conform valorilor noastre. Și dacă obiectivul nu este ancorat cu sistemul tău de valori, cu ceea ce este important pentru tine, șansele ca să-l realizezi se reduc enorm.

Pasul 4 – De ce-ul

La această etapă îți găsești motivația interioară. Or, dacă nu ai motivație, mai realizezi obiectivul tău financiar? Nu prea… Poate la început mai ai entuziasm, însă mai apoi focul perseverenței cere a fi hrănit și cu motivație lăuntrică.

Așadar, care e De Ce-ul? Ce contribuție aduce pentru tine și pentru cei din jur acest obiectiv? De ce îți dorești să realizezi acest obiectiv financiar? Găsește 5 răspunsuri!

Dacă ai găsit 5 răspunsuri sincere, atunci ai obținut motivația și știi ce ai de făcut!

Pasul 5 – Planul de acțiuni

Și ce ai de făcut? E timpul pentru a întocmi un plan de acțiuni pentru obiectivul tău financiar! Iar pentru fiecare acțiune stabilește un termen de realizare estimativ.

Acum că ai rafinat obiectivele tale financiare până la esență, îți rămâne doar să acționezi, să revizuiești, să ai încredere și să perseverezi cu răbdare și blândețe cu tine!

Am încredere că tot ce am împărtășit cu tine în acest articol, o să-ți fie de folos și te va ajuta așa cum mă ajută și pe mine. Ce zici să împărtășești și tu la rândul tău acest articol cu prietenii tău pentru a le fi și lor de ajutor? Ce altceva este posibil?

Și da, dacă simți că ai nevoie de ajutor, conținere și susținere în procesul de stabilire a obiectivelor tale financiare sau de gestionare eficientă a banilor tăi, te aștept cu drag la ședințele mele de consultanță, coaching și mentorat în finanțe personale.

Îți doresc să te bucuri de magia vieții și de călătoria spre atingerea obiectivelor tale financiare! 🙂

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


Leave a Reply

Your email address will not be published.