Din momentul în care formăm un cuplu, se produce o aliniere la nivelul inimilor noastre. Pe măsură ce înaintăm în relația de cuplu ne cizelăm reciproc și ne aliniem și pe celelalte planuri mai mult sau mai puțin. Dar cât de mult ne aliniem și din punct de vedere financiar? Cum stăm la acest capitol? Și ce este, de fapt, alinierea financiară în cuplu? Cum știm cât de aliniați suntem în cuplu? Cum poate fi realizată alinierea financiară în cuplu?

Ce este alinierea financiară în cuplu?

Alinierea financiară în cuplu este simbioza relației la nivel financiar între cei doi parteneri de viață. Mai simplu spus, este potrivirea perspectivelor partenerilor cu privire la bani și gestionarea acestora în cuplu.

Fiecare dintre parteneri poate avea o perspectivă, fiecare are impregnat tipare, credințe și convinegerile legate de bani, de când era copil, de la părinți, rude, prieteni, școală, media. Și atunci cu cât e mai mare diferența de perspective, cu atât alinerea financiară necesită mai multă conștientizare, deschidere, onestitate și comunicare. Și nu e nimic rău sau greșit în a avea perspective diferite. Important e să se conștientizeze acest lucru și să-și dorească partenerii să ajungă la un compromis, să ajungă la o soluție care să se potrivească amândurora.

Aici vreau să punctez ceva important!

Relația de cuplu e cea mai vindecătoare relație pentru noi, pentru că partenerul nostru ne oglindește ceea ce avem de vindecat la noi, la copilul nostru interior. Aceasta ne oferă un spațiu de șlefuire continuă a ego-ului nostru (atâta cât putem), de modelare a personalității noastre. Și atunci, faptul că avem păreri diferite față de gestionarea banilor și ne putem da seama care sunt credințele și tiparele noastre legate de bani, că partenerul ne apasă „butoanele”, exact acolo unde ne „doare”, ne crează posibilitatea de a vindeca și schimba ceva la noi (dacă alegem să vedem asta).

Consider vitală discuția despre bani între parteneri chiar de când formează un cuplu. Pentru că cu cât mai devreme există claritate și concordanță în această zonă, cu atât va fi mai fluidă relația la nivel financiar dintre cei și nu doar. De ce? Pentru că, așa cum menționam la începutul articolului, trăim pe mai multe planuri existențiale: material (fizic), mental, emoțional și spiritual. Iar lumea banilor, se regăsește în toate cele 4 planuri. Așadar, alinierea financiară va contribui la crearea, menținerea unui echilibru pe cele 4 planuri, la armonizarea și întărirea relației de cuplu.

Din culise…

Pot să împărtășesc chiar din experința mea de viață de cuplu. În momentul în care am decis cu soțul meu să stăm împreună, printre primele subiecte abordate a fost cea legată de bani. Întrebarea a fost următoarea: „Și cu banii cum facem?”. Nu a fost o discuție simplă, chiar destul de provocatoare aș spune, deoarece a fost nevoie să ne aliniem cumva perspectivele noastre și să ajungem la un compromis. Sunt recunoscătoare pentru acea primă discuție legată de bani, pentru că anume ea a pus bazele unui sistem de management financiar în familia noastră și a fost despre „Împreună”.

Cum știm cât de aliniați suntem în cuplu?

Cât de mult suntem pe aceeași lungime de undă cu partenerul nostru de viață, când vine vorba de bani? Cum știm cât de aliniați financiar suntem? Cu siguranță tu știi răspunsul, dacă îți dai voie să fii sinceră cu tine însuți și să vezi așa cum stau lucrurile, chiar dacă poate îți place mai puțin sau doare. Iată niște întrebări care să te ajute să evaluezi cum stai la capitolul de aliniere financiară în cuplu:

  • Cât de des discutați cu partenerul tău de viață despre bani și situația voastră financiară?
  • Cât de mult planificați împreună viitorul vostru financiar? Luați împreună decizii financiare?
  • Aveți un buget lunar pentru a vă gestiona cheltuielile?
  • Cum v-ați împărțit responsabilitățile financiare în casa voastră?
  • Ai avut situații în care ai făcut anumite cheltuieli și le-ai ascuns partenerului?
  • Ce părere aveți despre modul în care să cheltuiți banii?
  • Care ar fi gradul vostru de încredere reciprocă atunci când vine vorba de bani?

Cred că răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să conștientizezi o imagine de ansamblu!

Cum poate fi realizată alinierea financiară în cuplu?

Realizarea alinierii financiare în cuplu necesită 3 ingrediente de bază: autocunoașterea financiară, comunicarea deschisă și conștientă între parteneri și planificarea financiară.

Autocunoașterea financiară

Autocunoașterea financiară ne ajută să conștientizăm cine și cum suntem pe plan financiar. Ne ajută să ne înțelegem emoțiile și fricile legate de bani, ce simțim și de ce reacționăm cum reacționăm când vine vorba de bani, de cheltuirea, economisirea sau investirea lor. Ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, să înțelegem comportamentul nostru și tiparele noastre financiare, mai întâi, ca apoi să-l puteam înțelege mai bine și pe partenerul nostru de viață. Doar fiind conștienți de noi putem să ștergem filtrele prin care ne vedem partenerul de viață la capitolul legat de bani și nu doar. Putem să manifestăm empatie, compasiune și să fim deschiși să găsim o cale de mijoc.

Comunicarea deschisă și conștientă

Comunicarea deschisă și conștientă este cheia care poate deschide orice poartă închisă. Așadar, e foarte importantă comunicarea în orice aspect al vieții noastre, chiar și cel legat de bani. Cum ar fi și ce ar aduce în viața ta de cuplu o discuție cu privire la bani și administrarea lor împreună, conștientizând propriile convingeri, frici, experiențe financiare care te-au afectat în copilărie sau chiar și mai târziu și le-ai împărtăși cu jumătatea ta? Cum ar fi să manifești interes (punând întrebări deschise) față de ceea ce a trăit, a văzut, a auzit, la rândul său, partenerul tău de viață în copilărie sau ce gândește despre bani, ce toleranță la risc are? Și asta pentru ca să-i poți înțelege comportamentul și deciziile financiare și a găsi soluții care să vă ajute pe amândoi în gestionarea banilor, dar și armonizarea vieții de familie.

Planificarea financiară

Planificarea financiară este acel ingredient care ne poate ajuta la modul cel mai practic și concret când ne dorim alinierea financiară în cuplu. În momentul în care un cuplu elaborează împreună un buget care să reflecte clar în cifre cum își distribuie veniturile și împart cheltuielile, au deja un punct de sprijin pe care se pot baza atunci când vine vorba de luat decizii financiare împreună. Pe de o parte, bugetul e asemeni unui acord financiar între parteneri, care îi poate ajuta să elimine discuții neplăcute sau în plus legat de gestionarea finanțelor. Pe de altă parte, îi ajută să-și asume și să fie responsabili împreună de viața lor financiară și de modul în care administrează banii în cuplu.

Planificarea financiară în cuplu mai presupune și stabilirea de obiective financiare comune pe termen lung și conturarea viitorului financiar împreună, inclusiv, pensionarea. Și în acest sens, bugetul e punctul de pornire și de susținere a direcției financiare din călătoria vieții a unui cuplu.

Țin să mai menționez că nu este categorică ordinea ingredientelor. Da, ideal ar fi să mergeți mai întâi pe autocunoaștere financiară, apoi comunicare și planificare financiară. Însă, mai important e să începeți cu una din ele, să faceți un prim pas. Pentru că în timp vor veni inevitabil și celelalte care rămân.

Concluzii

Așadar, alinierea financiară în cuplu este posibilă. Doar că necesită voință, determinare, curaj, conștientizare și deschidere, din partea a cel puțin unuia dintre parteneri. E un proces care e nevoie să fie alimentat cu ce am menționat mai devreme, dar și cu autocunoaștere și planificare financiară, comunicare deschisă și conștientă. Vă invit să aveți răbdare, îngăduință și încredere în cadrul acestui proces. Apelați la ajutor dacă simțiți că aveți nevoie de ghidare, mediere, susținere și conținere în procesul vostru de aliniere financiară în cuplu.

Sper ca acest articol să fi aprins o lumință acolo undeva într-un colțișor al relației tale de cuplu, al relației tale cu banii.

Să-ți fie de folos și aliniere financiară în cuplu îți doresc! 🙂

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


Leave a Reply

Your email address will not be published.