În acest articol vreau să împărtășesc cu tine lista de cărți citite în anul care a trecut. Sunt cărți valoroase de educație financiară, dezvoltare personală, spiritualitate, psihologie și business. Din fiecare carte am avut multe lucruri de conștientizat, de învățat și de aplicat. Aceste cărți au contribuit la dezvoltarea și evoluția mea personală în anul 2020.
În continuare, vreau să-ți prezint lista de cărți, cu o descriere succintă a fiecărei cărți și valoarea adăugată care a adus-o în viața mea.
1. „Secretele minții de milionar” de T. Harv Eker
Este o carte de educație financiară care te poate ajuta să conștientizezi și să schimbi modul tău de gândire, convingerile tale despre bani și prosperitate. Autorul oferă 17 principii ale prosperității (cu „teme pe acasă”) și face paralele între mentalitatea oamenilor bogați, a celor din clasa medie și a celor săraci. Lectura acestei cărți m-a determinat să-mi identific și să-mi conștientizez tiparele financiare greșite preluate și moștenite. Dar și să încep un proces de înlocuire a acestora cu un mindest financiar sănătos.
2. „Conducta de milioane” de Burke Hedges
Este o carte de educație financiară din care poți învața cum să-ți construiești conducte de venit și să conștietizezi tiparul „căratului de găleți”. Stilul autorului, mesajul profund al poveștii de la începutul cărții și consistența acesteia, îmi amintește de „Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason. Personal această carte m-a ajutat să întocmesc un plan de construire a conductelor de venit, să văd din altă perspectivă marketingul de rețea și chiar să devină o conductă. (Dacă ești interesat și tu de marketingul de rețea ca sursă alternativă de venit și nu doar, transmite-mi un mesaj cu încredere.)
3. „Nudge. Cartea ghionturilor pentru decizii mai bune legate de sănătate, bogăție și fericire” de Richard H. Thaler, Cass R. Sunstein
Este cartea de economie comportamentală, ce deschide noi orizonturi de cunoaștere a modului de a gândi despre alegerile din viața noastră. Astfel, poți descoperi modalitățile prin care este sau poate fi influențat comportamentul, luarea deciziilor de către grupuri sau indivizi în diverse domenii. Datorită acestei cărți, am reușit să înțeleg unele procese economice și sociale la nivel microeconomic și macroeconomic prin prisma arhitecturii alegerii.
4. „Bani isteți, copii isteți” de Dave Ramsey, Rachal Cruze
E o carte de educație financiară adresată părinților, scrisă din perspectiva de tată- care a oferit copiilor săi o educație financiară și din perspectiva de fiică- care a crescut în acest sistem de educație financiară. Cartea pune în evidență importanța educației financiare a copiilor, a discuțiilor în familie despre bani: administrarea, planificarea obiectivelor financiare și atingerea lor, convingerile și relația cu banii.
Citind această carte, mi-am dat răspuns la multe întrebări care le aveam cu privire la oferirea unei educații financiare corecte și potrivite copilului meu la diferite etape de creștere, pe lângă exemplul personal, care e cel mai important în acest proces.
5. „Copil bogat, Copil isteț” de Robert T. Kiyosaki
Este o carte de educație financiară pentru părinții care doresc să ofere copilului său startul financiar în viață. Lectura cărții îți propune o incursiune în modul cum gândesc și învață copiii cel mai bine și cum îi poți ajuta ca să-și folosească tot potențialul, bazate pe experiețele personale și lecțiile învățate de autor în copilărie de la tatăl bogat și cel sărac.
După ce citisem cartea „Bani isteți, copii isteți” simțeam că vreau să cunosc și alte viziuni, abordări vizavi de subiectul educației financiare a copiilor de către părinți. Astfel, cartea „Copil bogat, Copil isteț” a completat puzzle-ul, mi-a atras atenția asupra mindsetului financiar care îl creezi și transmiți copilului tău. La acest moment, știu ce am de făcut în calitate de părinte, pentru a-i oferi copilului meu îndrumarea de care are nevoie în viață, financiar și școlar.
6. „Connected” de Dr. Nicholas A. Christakis, Dr. James H. Fowler
Este cartea care arată puterea surprinzătoare a rețelelor sociale și felul în care ne modelează viața. Autorul prezintă studii și exemple concrete care demonstrează că ceeea ce simțim, ceea ce știm, cu cine ne căsătorim, dacă ne îmbolnăvim sau nu, câți bani câștigăm, dacă votăm sau nu, toate acestea depind de conexiunile sociale. Citind această carte, am conștientizat mai bine propria rețea socială și poziționarea mea în cadrul acesteia, dar și regula celor 3 trepte de influență.
7. „Secretele succesului” de Dale Carnegie
Este o carte motivațională care dezvăluie secretele relațiilor interumane. Sunt aduse la cunoștință publicului larg principii și modalități foarte practice de a-ți face prieteni și a deveni influent. Mi-a plăcut enorm diversitatea și multitudinea de situații din viață, care reflectă principiile de succes ale relațiilor interumane. Principiile prezentate în carte pot fi folosite în orice domeniu al vieții. Și pentru că le-am considerat importante, le-am notat și le-am pus la îndemână pentru a reveni la ele ori de câte ori am ocazia.
8. „Gândește și vei fi bogat” de Napoleon Hill
Este una dintre cele mai celebre cărți de succes și dezvoltare personală scrise vreodată. Ea te învață puterea gândurilor și îți descrie pas cu pas cei 13 pași către bogăție. Datorită conținutului ei, a mesajului profund, a tehnicilor prezentate, o consider una din acele cărți la care e nevoie să revii iar și iar. Această carte m-a convins că noi suntem stăpânii propriului destin prin puterea de a ne controla gândurile. Ce aș vrea să mai menționez, e senzația care am avut-o în timpul lecturii. Și anume, acea senzație de parcă te-ai conectat la mintea autorului și îi simți prezența.
9. „Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy
Este o carte de dezvoltare personală, care te poate ajuta să-ți gestionezi eficient timpul. În cartea sa, autorul explică cele 10 categorii de timp ale vieții de zi cu zi și îți prezintă un sistem care îți permite să obții mai multe rezultate și echilibru în fiecare domeniu al acesteia. Adaptând sistemul prezentat în această carte am reușit să cresc nivelul calității managementului timpului personal și al familiei mele. De asemenea, mi-a plăcut mult ambundența informațiilor din domeniul dezvoltării personale, pe care le-am descoperit în această carte.
10. „Cum să învingi grijile și stresul” de Dale Carnegie
E o carte de dezvoltare personală ce îți oferă numeroase sugestii pentru a ține îngrijorarea sub control. Din ea poți învăța la modul cel mai practic, cum să faci față stresului, cum să eviți epuizarea și cum să îți păstrezi o atitudine mentală pozitivă, care să îți permită să înlocuiești grijile cu gânduri și acțiuni pozitive. Cartea de față m-a marcat prin conștientizarea grijilor, care sunt doar umbre în mintea noastră, false și iluzorii, și înlocuirea acestora cu o atitudine pozitivă.
11. „Povestea ta a început demult” de Mark Wolyn
Este o carte de psihologie practică și ne vorbește despre cum să vindecăm traumele familiale moștenite pe cale transgenerațională. Pe baza cercetărilor, autorul demonstrează modul în care uneori ajungem să moștenim și să retrăim, inconștient, suferințele și traumele strămoșilor. Cu ajutorul tehnicilor puse la îndemână am putut să analizez și să conștientizez într-un mod mai profund conexiunile mele cu părinții și impactul acestora în viața mea.
12. „Curs de vânzări” de Zig Ziglar
Este o carte care te învață cum să vinzi orice oricui. În această carte găsești esența secretelor unor vânzări profesioniste și de succes. Personal am descoperit că „omul din tine” stă la baza vânzărilor. Totodată m-a determinat să văd procesul de vânzare cu alți ochi, atât din perspectiva de vânzător cât și de cumpărător. Mi-a plăcut și crezul vânzărilor: Poți avea tot ce îți dorești în viață dacă ajuți suficiente persoane să obțină ceea ce vor.
13. „Cântările Vieții” de Krishna Das
Este o carte care îți oferă o călătorie în lumea spirituală. Dacă îți plac istoriile, lectura acestei cărți îți poate dărui o avalanșă de mistere dezvăluite, de revelații și de personaje deosebite descoperite în India de către autor. Călătoria spirituală a transformat tânărul american obișnuit (care e însăși autorul), într-un inițiat. Iar calea spirituală prin care avea acces la iubirea necondiționată aflată în interior și o putea împărtăși cu întreaga lume- era incantația. Citind această carte am primit o doză de liniște interioară și înțelegere mai profundă a spațiului spiritual.
14. „Psihologia trezirii” de John Welwood
E o carte despre budism, psihoterapie și calea transformării personale și spirituale. Este o carte pentru cei aflați în procesul conștient al transformării interioare. Bazată pe studiile și trăirile experiențiale ale autorului, cartea te conduce spre o punte între abordările psihologiei occidentale și cele ale cunoașterii sufletului ce vine din străvechile sisteme mistice orientale. Cartea de față m-a ajutat să înțeleg mai bine nivelele ființei, după trăirea unei experiențe personale de Prezență în Spirit.
Acestea au fost cărțile citite în anul 2020, care au contribuit enorm în procesul meu continuu de dezvoltare, de a deveni mai mult. Sper că te-a inspirat cel puțin un titlu.
Tu ce cărți ai citit în anul care a trecut?
Spor la citit și zile minunate! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.