Una dintre cele mai mari griji ale oamenilor sunt cele legate de bani. De cele mai dese ori, când sunt întrebați oamenii de ce sunt îngrijorați, care este motivul îngrijorării lor, răspunsul este de ordin financiar. Își fac griji că nu au siguranță financiară, că ratele pentru credite/împrumuturi le creează o presiune financiară, psihologică, că nu sunt în stare să-și satisfacă necesități personale…

Însă îngrijorarea nu rezolvă și nu ne ajută niciodată cu nimic. Ce e de făcut și cum putem să ne reducem temerile legate de bani? În primul rând, e nevoie de dorință și hotărâre pentru a înfrunta îngrijorarea. În al doilea rând, pentru a reuși trebuie un pic de efort, acțiune și perseverență.

Și ca să trec direct la partea mai practică a subiectului, în continuare, vreau să te inspir și să-ți prezint 10 măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci grijile tale legate de bani.

1. Analizează-ți cheltuielile.

Pe ce cheltui banii? Întocmește o listă cu cheltuielile tale lunare. Mai întâi începe cu cele fixe, cum ar fi: ratele la bancă, chiria, facturile pentru utilități, cheltuielile de transport și altele. Apoi, adaugă și cheltuielile variabile, de exemplu: cheltuieli pentru produse alimentare, pentru gospodărie, medicamente, îmbrăcăminte, distracții, educație și alte cheltuieli în funcție de stilul tău de viață. Poți să analizezi cheltuielile și în funcție de modalitatea de plată, dacă au fost achitate cu bani cash sau cu cardul.

Ținând evidența aceasta chiar și câteva luni consecutive, vei descoperi multe lucruri despre modul tău de a cheltui bani. Vei ști exact pe ce cheltui banii și vei putea găsi aspecte ce pot fi îmbunătățite la capitolul cheltuieli. Având o evidență și o analiză a cheltuielilor tale, îți va fi mult mai ușor să pregătești un buget.

2. Elaborează un buget.

Știu că ideea de a avea un buget, pentru unii e un efort în plus sau chiar un stres ca să se țină de el. Singurul lucru care pot să ți-l spun cu încredere e că merită. Bugetul te ghidează și te ajută să nu depășești limitele stabilite pentru categoriile de cheltuieli care le ai. De asemenea, realizând bine un buget, poți să-ți aliniezi cheltuielile în raport cu veniturile tale, astfel încât, să nu depășești suma de care dispui. Bugetul îți arată unde ai tendința să cheltui mai mult și creează posibilitatea de a face ajustările necesare, astfel încât să nu depășești veniturile tale. (Vezi aici model de buget personal)

De exemplu, dacă realizezi că ai depășit bugetul pentru îmbrăcăminte care l-ai stabilit, nu mai cumperi rochia sau cămașa ,,de care te-ai îndrăgostit”. Poți aștepta și până luna următoare. În plus, ai timp să te gândești rațional cât de mult ai nevoie de acea haină, dacă e în lista de priorități și aduce valoare în viața ta.

3. Plătește-te mai întâi pe tine.

Economisește lunar bani care să fie destinați doar pentru tine și familia ta. Ulterior o să-i poți fructifica investindu-i pe termen lung, pentru a-ți oferi liniște financiară. Pentru început stabilește ce sumă de bani poți pune deoparte lunar, în funcție de bugetul tău. Cât la sută din veniturile tale ai putea păstra pentru tine? Recomandabil e de la 10 la sută din veniturile tale. Poți începe și de la 2%-3% și să crești treptat suma. Important e să începi.

După ce te vei plăti pe tine lună de lună, cu strictețe, va deveni obișnuință și îți vei dezvolta puterea autodisciplinei, pe lângă doza de satisfacție și încredere pe care o vei primi când vei observa cum economiile tale cresc.

4. Stabilește-ți obiective financiare.

Indiferent care este situația ta financiară actuală, ce venituri ai, este necesar să îți setezi obiective financiare. Acestea sunt calea spre succesul tău financiar. Scrie-le pe foaie, în agenda ta, unde consideri tu și creează un plan cu pașii și termeni rezonabili spre atingerea lor. Având obiective financiare ai claritate în direcția în care vrei să mergi, și astfel, poți avea verticalitate și control. Nu te lăsa dus de valurile circumstanțelor. Acționează conform planului creat în vederea îndeplinirii obiectivelor tale financiare. Așa vei reuși cu siguranță să ai o viață mai prosperă.

5. Închide anticipat creditele de consum/cardurile de credit.

Costurile aferente unui credit de consum sau card de credit sunt destul de ridicate. Aici mă refer la rata dobânzii și comisioane. Și pentru că sunt banii tăi, trebuie să ai grijă să rămână în proprietatea ta și să fie administrați cu cap. Astfel, dacă ai credite de consum/carduri de credit, fă-ți un plan de închidere anticipată totală sau parțială. Salvează-ți banii care trebuie să îi dai pe dobândă și comisioane! Dacă îți vei face un calcul, vei vedea suma care poți să nu o mai plătești și cu siguranță o să vrei să-i păstrezi pentru tine.

Poți apela la credite de consum doar în cazuri când chiar nu mai ai alte alternative mai bune și după ce ai studiat toate variantele posibile. Te încurajez să economisești pentru planurile, visele, dorințele tale pe termen scurt, mediu sau lung.

6. Asigură-te împotriva riscurilor și evenimentelor nedorite.

Ce mai poți face ca să nu ajungi în impas financiar, atunci când s-au produs niște evenimente nedorite în viața ta? Să te protejezi financiar. Cum? Achiziționând asigurări de viață, de locuință, de sănătate, în funcție de necesitățile tale. Încheind o asigurare ai mai multă siguranță financiară și ești protejat tu, cât și familia ta, de niște costuri aferente unui eveniment nefericit, cum ar fi: accidente rutiere, incendii, calamități naturale, afecțiuni grave, deces. Astfel, riscurile tale sunt preluate de compania de asigurări, în schimbul unor plăți periodice- numite prime. Iar tu ești mai liniștit, mai protejat, ai mai multă încredere și siguranță pentru tine și familia ta.

7. Creează-ți un fond de rezervă.

Ce este un fond de rezervă? Este un fond constituit pentru a acoperi cheltuielile tale între 3 și 12 luni, în situații neprăvăzute sau de criză, de exemplu: rămâi fără serviciu, veniturile tale au scăzut, ca urmare a unui context economic sau social-politic, urgențe medicale. Practic acest fond te ajută să depășești hopul financiar. Te ajută să acoperi cheltuielile tale de bază cu: chiria/ipoteca, rate bancare, utilitățile, mâncarea, transportul, taxe și asigurări. Imediat ce situația ta finanicară își revine completează fondul de rezervă. Apelează la acest fond doar dacă situația o impune.

8. Investește în educația ta financiară.

Grijile noastre financiare sunt una din rezultantele nivelului nostru de educație financiară, de capacitatea noastră de a ne gestiona propriile finanțe. Educația este poarta spre o viață mai prosperă. Citește cărți, fă cursuri, participă la evenimente de educație financiară și aplică ce ai învățat, ce ți se potrivește și ce ai nevoie. Rezultatele și schimbările în mai bine nu vor ezita să apără în viața ta.

9. Bazează-te pe tine însuți.

Tu ești cel care are puterea de a face schimbări în viața ta și de a depăși orice fel de griji, inclusiv, cele financiare. Dacă nu economisești și cheltui totul, nu îți gestionezi eficient banii, nu ai cum să-ți asiguri un viitor financiar prea bun. Nu ai cum să-ți reduci grijile tale legate de bani. Nu te baza pe noroc sau speranță, ci pe tine însuți, pentru că de tine depinde totul. Ia atitudine și acționează!

10.  Nu încerca să ții pasul cu vecinul.

Așa se întâmplă că ajungi să cheltui mai mult decât poți să-ți permiți sau chiar să intri în datorii financiare, pentru că te compari cu alții. Respectiv, îți dorești să porți haine de brand ca persoana X, să conduci mașini scumpe ca vecinul tău ș.a.m.d. Totul se rezumă la situația financiară individuală a fiecăruia și capacitatea de a-și administra finanțele personale. Analizează-ți emoțiile care sunt declanșate de așa situații. Înlocuiește-le cu mai multă rațiune și gândește-te ce este important pentru tine și ce impact au în viața ta toate aceste lucruri materiale în acel moment?

Și eu aplic aceste măsuri și pot să te asigur că sunt eficiente, de aceea am hotărât să le împărtășesc cu tine. Iar dacă ești interesat să afli mai multe tehnici și metode de a gestiona îngrijorările de orice natură și stresul îți recomand cu drag cartea ,,Cum să învingi grijile și stresul” de Dale Carnegie.

Dacă ai bifat cel puțin o măsură sau mai multe din cele descrise mai sus, te felicit din toată inima și îți urez spor și perseverență în continuare. Dacă nu, te încurajez și îți recomand cu căldură să aplici în practică cel puțin una din măsuri și să vezi ce schimbări aduce în viața ta financiară și nu doar.

Aș fi foarte încântată să primesc feedback de la tine, lăsând un comentariu mai jos, cu privire la ce a funcționat sau ce funcționează la tine din cele 10 măsuri pentru reducerea grijilor financiare.

Mult spor și perseverență să ai!

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


    2 replies to "10 măsuri eficiente pentru reducerea grijilor financiare"

    • Nat

      Stela, salut. Mi-a placut mult articolul tau, pu care te felicit, mult spor in continuare, le astept pe urmatoarele.
      Deocamdata ma gandesc la intocmirea unui buget si la cele 10 procente puse deoparte. Ce m-a inspirat? Mai multe, sotul care le citeste pe toate, reusesc sa prind si eu cate ceva din acest domeniu, cartea pe care o citesc la moment „Cel mai bogat om din babilon” si cu siguranta acest blog. Sper sa nu ma opresc aici)

      • Stela Barbaroș

        Salut, Natalia! Mulțumesc pentru urările de bine!
        Te felicit pentru pașii care încerci să îi faci în domeniul educației financiare. Îți urez perseverență în continuare și cu siguranță vei reuși să ajungi departe pe aceast drum!
        P.S.: Cartea „Cel mai bogat om din babilon” e o carte de start în educația financiară, care într-adevăr te impulsionează să faci ceva mai mult în direcția finanțelor personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.