Cât de fericit te simți cu tine însuți și în raport cu ceilalți, în fiecare zi? Fii sincer. Adevărul e că răspunsul tău la această întrebare e direct proporțional cu nivelul stimei tale de sine. La baza personalității fiecărui om stă nivelul stimei de sine, și anume, cât de mult se iubește și se respectă, dar și cât de important și de valoros se simte. Iată de ce, într-o relație de succes cu o persoană este crucială necesitatea de a-l face pe celălalt să se simtă important.

Dar mai exact, ce e bine să faci ca persoana cu care interacționezi să se simtă importantă și să ai o relație de succes cu ea? Să vedem!

Mai jos îți descriu 7 chei simple, dar valoroase, descoperite în cartea lui Dale Carnegie ,,Secretele succesului” , care le poți utiliza ca să ai mai mult succes în relație cu ceilalți. Ești pregătit? Să începem!

1. Fii pozitiv.

Tu cum te simți când comunici cu o persoană pozitivă, care nu critică, nu se plânge sau învinuiește pe cineva, indiferent de motiv? Eu simt că o astfel de persoană îmi transmite o energie bună și mă molipsește cu gândirea sa pozitivă, că mă ajută să am o stare de bine și să am mai multă stimă de sine și încredere în forțele proprii. Tu ce zici, vrei să fii una din astfel de persoane? Eu zic, da!

2. Fii plăcut.

Aici vreau să îți spun secretul acestei chei: nu te certa niciodată și nu spune niciodată oamenilor că nu au dreptate. De ce? Pentru că atunci când te cerți cu cineva și îi declari că nu are dreaptate, poți să o faci pe acea persoană să se simtă furioasă și defensivă, să se închidă în ea, și să se împotrivească oricărei tentative de a-i arăta că a făcut o greșeală.

Știu că nu pare simplu la prima vedere acest secret, dar e posibil. În ajutor îți pot veni aplicarea unor întrebări de genul: ,,De ce spui asta?” sau ,,Unde ai auzit asta?”, atunci când cineva spune ceva cu care nu ești de acord. De asemenea, poți pune mai multe întrebări persoanei cu care interacționezi dacă te-ar ajuta să îi înțelegi mai bine viziunea. Fii curios, în loc să contrazici. Zâmbește, ascultă, fii atent.

3. Exprimă acceptare.

Știai că atunci când zâmbești cuiva, îi transmiți persoanei faptul că o accepți necondiționat? Zâmbetul tău îi vorbește că e valoaroasă și merituoasă. De fapt, acceptarea este una dintre cele mai profunde nevoi subconștiente ale fiecărei persoane, iar odată satisfăcută determină persoana să se placă și să se accepte mai mult și să se simtă mai fericită. Ce simplu putem să ne exprimăm acceptarea, nu-i așa? Zâmbind :).

4. Exprimă apreciere.

Cum? Spune mulțumesc. Mulțumește ori de câte ori ai ocazia, pentru ceea ce a spus sau a facut o persoană. Astfel, acest lucru îi va crește stima de sine și o va înclina să facă mai mult din acele lucruri care o face fericită. Dar și pe tine te vor face fericit și vei avea un motiv în plus să-i mulțumești iar și iar.

5. Exprimă admirație.

Cine nu adoră complimentele, nu-i așa? Complimentele determină creșterea stimei de sine a persoanei vizate și o face să se simtă importantă. Totodată, și tu te vei simți mai bine și mai fericit. De aceea, fă-le complimente oamenilor pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac, pentru ceea ce dețin, pentru realzările lor. Fii generos în această privință și vei fi răsplătit pe măsură.

6. Laudă și aprobă.

Astăzi trăim într-o lume unde există o luptă continuă pentru obținerea de laude, aprobări și recompense. Și asta pentru că, nevoia umană profundă de a fi acceptat și aprobat de ceilalți nu este satisfăcută îndeajuns. Când satisfaci această nevoie în relație cu o persoană, îi ridici gradul de stimă de sine. Or, stima de sine nu este altceva decât răspunsul la întrebarea: Cât de lăudabil te simți? De asemenea, atunci când lauzi o persoană, acest lucru acționează ca un catalizator în sporirea dorinței acestuia de a coopera cu tine. Spune cuvinte de laudă oamenilor, pentru a scoate în evidență ceea ce fac pentru tine.

7. Fii atent.

O nevoie emoțională profundă a oamenilor este aceea de a se simți importanți și fericiți cu ei înșiși. Această nevoie poate fi satisfăcută foarte ușor și rapid prin acordarea de atenție. În acest sens, fii un ascultător activ, pentru că în așa mod transmiți persoanei, pe care o asculți, că o consideri importantă, iar ceea despre ce vorbește are valoare. Cu cât mai multă atenție primește o persoană, cu atât se simte mai importantă.

Deci, pentru a aveea succes în relație cu alți oameni, trebuie să-i faci să se simtă importanți, să contribui la creșterea stimei de sine a acestora. Pană la urmă, după părerea mea, se rezumă la dăruire. Dăruiește zâmbete, dăruiește voie bună, dăruiește cuvinte de mulțumire, de laudă, de admirație, dăruiește atenția ta… Trăiește bucuria de a dărui și de a face pe cineva mai important și mai fericit!

Dăruiește și tu, facând share sau like la acest articol sau chiar lasând un comentariu mai jos cu părerea ta vizavi de subiectul abordat.

Mulțumesc pentru timpul și atenția ta! 🙂

Mult succes în relații!

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


  2 replies to "7 Chei de succes în relația cu ceilalți"

  • Nat

   Salut, Stela!
   Cu siguranta relatiile interpersonale stau la baza unei societati sanatoase. Daca fiecare dintre noi ar utiliza cel putin o cheie dintre cele expuse de tine in acest articol lumea ar fi mai placuta, mai frumoasa.
   Multumesc pentru articol, mult succes si perseverenta in continuare 😉

   • Stela Barbaroș

    Salut, Natalia! Mulțumesc pentru interes și pentru faptul că ți-ai exprimat părerea vizavi de subiectul articolului. Susțin cele menționate de tine și într-adevăr de fiecare din noi depinde armonia în relațiile interumane și nu doar. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.