Cartea „12 Reguli de viață” de Jordan B. Peterson a creat în viața mea începutul unei noi etape de dezvoltare personală.

Am citit această carte într-o perioadă în care îmi puneam multe întrebări și eram indecisă în legătură cu ceea ce aș dori să fac după încheierea concediului de îngrijire a copilului. Pentru că din moment ce am devenit mămică s-au schimbat prioritățile, s-a schimbat perspectiva mea de a privi viața, eram mai aproape de „a fi eu însumi”.

Această carte m-a ajutat:

  • Să-mi oglindesc viața și propria persoană în punctul în care mă aflam când am citit-o;
  • Să conștientizez cât este de important să fim sinceri cu noi și să acționăm în concordanță cu ceea ce suntem și cu ceea ce ne dorim noi cu adevărat, dar nu ca rezultat a presiunilor sau influențelor exterioare;
  • Să încep un proces mai intens de cunoaștere de sine și de dezvoltare personală.

Cum a apărut această carte în viața mea? De ziua sa de naștere, soțul meu și-a făcut cadou niște cărți, printre care și aceasta. Îi mulțumesc și îi sunt recunoscătoare pentru alegerea făcută, pentru că acele cărți s-au dovedit a fi un cadou valoros pentru mine.

Cine este Jordan B. Peterson și despre ce vorbește în cartea „12 Reguli de viață”

Jordan B. Peterson este profesor canadian de psihologie la Universitatea din Toronto, psiholog clinician, consilier al unor manageri de top din firme din domeniul juridic, iar în ultima perioadă a devenit un veritabil fenomen mediatic.

În cartea sa, abordează într-un stil plin de umor și autenticitate, 12 reguli de viață, care definesc un antidot la haosul din jurul nostru:

  • Regula 1: Stai drept și trage umerii înapoi
  • Regula 2: Ai responsabilitate de a te ajuta, comportă-te ca atare
  • Regula 3: Împrieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele
  • Regula 4: Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
  • Regula 5: Nu-ți lăsa copiii să-ți facă lucruri care te vor enerva
  • Regula 6: Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
  • Regula 7: Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăcerile imediate)
  • Regula 8: Spune adevărul – sau cel puțin nu minți
  • Regula 9: Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi
  • Regula 10: Fii precis în exprimare
  • Regula 11: Lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding
  • Regula 12: Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o

Cartea „12 Reguli de viață” are peste 400 de pagini, care te captivează și îți oferă o prezentare altfel a vechilor adevăruri și valori, prin prisma revelațiilor marilor religii ale lumii, a capodoperelor literare și filosofice (precum Gothe, Nietzsche sau Dostoievski), dar și a experienței autorului de psiholog clinician. Mesajul cărții este mai degrabă un îndemn de a reveni la virtuțile clasice, de a conștietinza faptul că fiecare e responsabil de propria existență, sensul căreia așteaptă să fie descoperit.

Plusurile acestei cărți sunt:
  • Limbajul folosit de autor este unul simplu și familiar;
  • Maniera simplistă de a prezenta și a explica pasaje, învățături biblice, viziuni filosofice asupra existenței umane, dar și mesaje profunde ale capodoperelor literare;
  • Conținutul cărții e bine structurat și e bogat în confesiuni din viața de psiholog clinician al autorului.

Ce mi-a placut mult la această carte este combinația de perspective asupra realităților vieții, reflectate de autor făcând referire la religie, opere de valoare din domeniul filosofiei și literaturii, studii politice și psihologie.

Cartea „12 Reguli de viață” m-a făcut să înțeleg un mare adevăr. Dacă eu în ființa mea îmi doresc să-mi trăiesc viața într-un anumit fel și după niște valori, dar în realitatea acționez împotriva a ceea ce vreau cu adevărat de la această experiență de viață și trăiesc după niște valori străine mie, intru într-un fel de labirint. Un labirint în care oricât și orice nu aș face, o să mă aducă în punctul în care nu voi fi fericită, mulțumită sau împăcată cu sine, pentru că nu e în concordanță cu ceea ce sunt și ceea ce-mi doresc.

S-ar putea ca tu să ai parte de alte descoperiri, impresii sau momente de „aha” în urma lecturii acestei cărți. Așa cum fiecare din noi găsește în cartea ce o citește doar ceea de ce are nevoie în momentul în care se află.

De aceea te invit să lași, mai jos în comentarii, părerea ta cu privire la această carte. Pe tine cum te-a ajutat?

Lectură plăcută! 🙂

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


Leave a Reply

Your email address will not be published.