Cât de bine te cunoști pe tine însuți din punct de vedere financiar? Cât de mulțumit/mulțumită ești de viața ta financiară? De ce pun aceste întrebări? Pentru că așa cum ai nevoie să te cunoști pe tine însuți pentru a crea imaginea propriei persoane și a realiza dezvoltarea ta personală, așa ai nevoie și de autocunoaștere financiară pentru a face o radiografie financiară personală și a te dezvolta financiar.
Ce este autocunoașterea la general și cum o poți realiza am scris într-un articol separat aici, iar în acest articol îmi doresc să te inspir și în același timp să te provoc să-ți pui următoarea întrebare: „Cine sunt eu pe plan financiar?”.
Cine sunt eu pe plan financiar?
Ca să-ți conturezi propria oglindire financiară poți reflecta asupra elementelor constituitive, cum ar fi: convingeri legate de bani, valori, tip personalitate financiară, profil de risc, situație financiară, obiective financiare.
Pentru fiecare element-cheie de autocunoaștere financiară am pregătit pentru tine o listă de întrebări, răspunsurile cărora te vor ajuta să știi mai bine în ce punct te afli acum din perspectivă financiară. Sau poți descărca gratuit aici fișa de autocunoaștere financiară, care am elaborat-o în dar pentru tine, ca să-ți aducă mai multă claritate în viața ta cu banii, așa cum mi-a adus și mie.
1. Convingeri legate de bani
- Ce gândesc despre bani?
- Care sunt credințele mele despre bani?
- Cum sunt convingerile despre bani care le am: limitative sau constructive?
2. Valori
- Ce este important pentru mine?
- Care este sistemul meu de valori?
- În sistemul meu de valori sunt valori de ordin financiar (de ex: independență financiară/libertate financiară/siguranță financiară)?
- Ce rol au banii în viața mea pentru a trăi după valorile mele?
3. Tip personalitate financiară
- Cum mă raportez la bani?
- Ce comportamente financiare am?
- În ce fel îmi cheltui banii?
- Cum îi administrez?
- Sunt personalitatea financiară de tipul: economul/ cheltuitorul/ evitatorul/ călugărul financiar/ investitorul sau poate o combinație?
4. Profil de risc
- Care e gradul de risc pe care îl tolerez?
- Ce fel de comportament am în procesul de luare a deciziilor financiare?
- Ce profil de risc am: defensiv/conservator/echilibrat/activ/foarte activ?
5. Situație financiară
- Care sunt veniturile/cheltuielile mele lunare?
- Am datorii/economii, care sunt ele?
- Ce fond de siguranță/portofoliu de investiții am?
- Care e averea mea netă?
6. Obiective financiare
- Care sunt obiectivele mele financiare pe termen lung, mediu și scurt?
- Aceste obiective financiare sunt în concordanță cu visele mele, idealurile mele personale?
- Cum mi-aș dori să arate în viitor situația mea financiară în cifre?
După ce ți-ai răspuns la întrebările de mai sus și le-ai notat, analizează-le. Încearcă să vezi ce-ți place sau ce-ți place mai puțin din imaginea financiară care ai obținut-o. Ce-ai dori să schimbi sau să îmbunătățești? Găsește soluții și întreprinde acțiuni în direcția în care vrei să aduci schimbare în viața ta financiară.
S-ar putea să crezi că necesită timp și efort acest exercițiu de autocunoaștere financiară. Nu neg acest lucru. Însă cert e că merită! Merită pentru momentele de „aha” care le poți trăi și pentru deciziile pe care le poți lua în raport cu banii tăi. Fii căpitanul corabiei tale financiare!
M-aș bucura mult să primesc noutăți de la tine cu privire la călătoria ta de autocunoaștere financiară, mai jos în comentarii. Fă-i curioși și pe prietenii tăi.
Spor și inspirație financiară să ai! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.
2 replies to "22 întrebări de Autocunoaștere Financiară care merită să ți le pui"
Cand ai deschis blogul educatia mea financiara era zero. Parcurgand cele 6 puncte imi dau seama cate am invatat de la deschiderea blogului pana acum.
Primele 5 puncte imi sunt clare, mai am de lucrat la punctul 6.
Cu foarte putin efort (un articol citit pe saptamana) am ajuns asa de departe. Multam, Stela!
Mulțumesc, Simona, pentru împărtășire!
Mă bucur foarte mult că îți sunt de folos articolele și resursele acestui blog și că devii mai educată financiar! Contează enorm pentru mine să știu că ceea ce fac aduce valoare în viața oamenilor și sunt recunoscătoare atunci când primesc așa feedback.