Te-ai întrebat vreodată: „Cine sunt eu cu adevărat?”. Cât de des ți-o adresezi și cât de limpede poți răspunde la această întrebare. Cât de bine te cunoști pe tine însuți? Cât de mulțumit/mulțumită ești de viața ta? Sunt întrebări puternice care merită să le adresăm nouă înșine, pentru că „Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri” spune Allan Pease. Sunt întrebări care stau la baza unui proces de autocunoaștere.
În continuare vreau să-ți răspund la 3 întrebări:
- Ce este autocunoașterea?
- De ce este importantă autocunoașterea?
- Ce metode de autocunoaștere avem la îndemână?
Ce este autocunoașterea?
Autocunoașterea este procesul prin care ne răspundem la întrebarea „Cine sunt eu?”, conducând la formarea imaginei propriei persoane și contribuid la realizarea dezvoltării personale. Pe tot parcursul vieții suntem într-un proces de evoluție și descoperire personală continuă.
Procesul de autocunoaștere poate fi realizat pe mai multe planuri. Și asta pentru că nu trăim pe un singur plan de existență, ci în cel puțin 4 realități diferite în același timp: fizic, mental, emoțional și spiritual. Iar realitatea fizică este rezultanta celor 3 planuri.
Carl Jung zicea: „Cine privește în afară visează, cine privește înăuntru se trezește.” Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta, începe mai întâi cu tine însuți. Oglindește-ți imaginea, cunoaște-te mai bine și vei ști ce ai de făcut. Dacă vrei să cunoști și să înțelegi mai bine lumea exterioară, să ai relații armonioase, e bine să începi cu tine. Pentru că ceea ce vei descoperi despre tine și în interiorul tău vei regăsi mai apoi și în jurul tău.
De ce este importantă autocunoașterea?
Așa cum spuneam, autocunoașterea conduce la formarea imaginei propriei persoane. Astfel, o imagine pozitivă despre noi înșine va determina creșterea încrederii în sine. Aceasta la rândul ei va acționa ca un catalizator în reușitele noastre și va duce la schimbările mult râvnite în viață. Altfel, cu o imagine negativă despre noi înșine, ajungem să ne victimizăm, să plutim pe marea vieții, duși de valuri.
Procesul de autocunoaștere începe de când ne naștem și continuă pe tot parcursul vieții. Întrebarea e cât de conștient o facem și dacă ne cunoaștem bine pe cele 4 dimensiuni existențiale: fizic, mental, emoțional și spiritual.
Autocunoașterea e foarte importantă pentru că acționează ca un amplificator în viața noastră. Aici mă refer la faptul că ne ajută să ne descoperim potențialul creator, care îl avem fiecare din noi, să îl manifestăm, să ne modelăm viețile așa cum ne dorim și să avem interacțiuni frumoase cu cei din jur. Autocunoașterea e punctul de pornire în metamorfoza noastră.
Pentru a conchide importanța autocunoașterii, vreau să-ți adresez următoarea întrebare: Cum ar fi să pornești la drum într-o călătorie, să știi destinația și să ai o hartă, dar să nu știi punctul în care te afli?
Ce metode de autocunoaștere avem la îndemână?
Ca să cunoști punctul în care te afli, exită multiple metode de autocunoaștere, cum ar fi:
- autoanaliza sau autoobservarea, sunt benefice pentru conștietizarea noastră asupra a ceea ce facem, gândim sau simțim;
- exerciții practice de autocunoaștere, care ar putea presupune, de exemplu, un set de întrebări, care să ți le adresezi, răspunsurile cărora vor închega o imagine de sine;
- meditația, este calea către autocunoașterea spirituală și emoțională, care ne poate duce dincolo de „eul” limitat (mintea și identificarea cu construcția psihologică) și ne ajută să descoperim și să cunoaștem cel mai bine interiorul nostru și să răspundem la întrebărea: Cine sunt eu?
- rugăciunea, poate să ne confere o stare plină de armonie, iar cunoașterea să apară instant, sub formă de viziuni;
- colaborarea cu o persoană care să ne ghideze și să ne ajute într-un mod mai profund/intens în procesul nostru de autocunoaștere: psiholog, psihoterapeut, coach/ consilier de dezvoltare personală…
Exercițiu practic de autocunoaștere
Pentru că acum ai mai multă claritate despre ceea ce este autocunoașterea și cum o putem realiza, te invit să faci o călătorie de autocunoaștere elementară.
Această călătorie o poți face oferindu-ți o doză de liniște și timp pentru tine și completând o fișă de autocunoaștere, care am elaborat-o cu drag pentru tine. Fișa o poți descărca gratuit aici și conține un set de întrebari, cum ar fi:
- Ce roluri am în viața mea (de fiu/fiică, soție/soț, coleg/ă, prieten/ă…)?
- Ce ştiu şi ce pot să fac bine?
- Pentru ce trăiesc și ce las în urma mea?
- Ce este important pentru mine?
- Ce aş dori și ce mi-ar plăcea să fac?
- Cum sunt?
Practic completând această fișă vei descoperi mai multe lucruri despre tine, vei contura o imagine despre sine dintr-o perspectivă predominant mentală.
Pentru mine, a fost unul dintre primii pași în deschiderea drumului spre o autocunoaștere mai conștientă, în schițarea unei imagine de sine mai clară. De aceea, am decis să o împărtășesc și cu tine.
Dacă îți dorești un exercițiu practic de autocunoaștere mai profund, având la bază 33 întrebări, care mi-a plăcut mult și îl consider extraordinar, îl găsești aici.
La final…
Ce țin să-ți mai împărtășesc e că… și eu sunt într-un proces continuu de autocunoaștere. Și pe măsură ce înaintez mai mult, am o dorință tot mai mare de a merge mai mult pe această cale, la alte nivele de conștiență deschisă.
Pe această notă, îți doresc să ai și tu o dorință arzătoare de autocunoaștere, să fii mai aproape de tine și să devii mai mult!
Aștept cu nerăbdare să primesc de la tine, mai jos în comentarii, impresiile tale referitoare la acest articol și la exercițiile recomandate. Sper din toată inima să-ți fie de folos!
Spor și energie în tot ceea ce faci! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.
2 replies to "Autocunoaștere. De la ce este – la cum se realizează"
Am inceput si eu procesul de autocunoastere, e cale lunga, dar cel putin stiu unde sunt 🙂
Felicitări, Andrei, pentru pasul facut și îți urez mult succes în calea autocunoașterii. 🙂