Sfârșitul sau începutul anului este perioada în care, de regulă, se stabilesc obiective pentru a avea claritate și a proiecta direcția în care vrei să mergi. Personal consider că obiectivele pot fi setate și în altă perioadă a anului, când simți tu și ești conștient de acest proces și nu că „e la modă”.

Prima oară când mi-am setat obiective, nu a fost la început sau la sfârșit de an, ci chiar într-o zi de primăvară. Și aici mă refer mai mult la obiective în viața personală. Faptul că mi-am setat obiectivele într-un moment de revelație personală în decursul anului, nu a fost un impediment. Dimpotrivă. De ce? Pentru că știam ce îmi doresc, unde vreu să ajung, mă cunoșteam mai bine pe mine însumi. Pentru că aveam încredere, eram motivată, eram mai hotărâtă și perseverentă.

Iar acum să abordăm subiectul mai în detaliu. Să presupunem că îți dorești să-ți setezi obiective și să le realizezi pentru a ajunge în punctul mult râvnit. Cum faci, care sunt pașii, ce aspecte iei în calcul?

Pasul 1 – Cunoașterea de sine

Pentru început este esențială autocunoașterea. Poate te întrebi ce legătură are cunoașterea de sine cu setarea de obiective? Păi, raspunsul e simplu. Ca să știi unde vrei să mergi și ce cale vrei să urmezi e nevoie să știi unde te afli acum. Pentru că totul se țese în jurul tău, în jurul răspunsului la întrebarea „Cine sunt eu”? Ca să te ajut să răspunzi la aceste întrebări îți pot recomanda cu căldură o fișă de autocunoaștere, pe care am elaborat-o cu drag pentru tine și o poți descărca gratuit aici.

Din moment ce îți conștientizezi bine valorile, misiunea, visele și interesele, talentele, punctele puternice/slabe poți trece la următorul pas- la setarea de obiective. De ce? Pentru că deja știi ce vrei să îmbunătățești, ce vrei să schimbi în viața ta, astfel încât să fie în concordanță cu „Cine ești tu”. Astfel, poți fi sigur/sigură că sunt obiectivele tale, aliniate călătoriei tale proprii în această viață. Și că nu stabilești niște obiective după cum a făcut vecinul, prietena, părinții sau altcineva, sau după cum sunt tendițele.

Pasul 2 – Setarea de obiective SMART pe ariile vieții

După ce știi ce îți dorești tu cu adevărat, formulează obiective pe ariile vieții în care vrei să faci schimbări sau vrei să îmbunătățești ceva ce te nemulțumește. Arii cum ar fi:

 • familia și casă;
 • finanțele personale;
 • serviciul/businessul/proiecte personale;
 • sănătate;
 • educație;
 • pasiuni și interese;
 • și altele.

Aici vreau să-ți sugerez o carte care te poate ajuta în stabilirea de obiective și managementul timpului scrisă de Brian Tracy: „Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” și acest Planificator Strategic Personal elaborat de mine.

Îți recomand să-ți setezi obiective SMART pentru ca să-ți aducă rezultat. Adică, obiective specifice, măsurabile, realizabile, relevante și încadrate în timp. Mai multe detalii despre obiectivele SMART poți găsi în articolul scris de mine aici.

Foarte important e ca obiectivele pe care ți le propui să fie ancorate cu sistemul tău de valori. Altfel, direcția în care vei merge, la un moment dat, n-o să te mai satisfacă sau va fi plină de frustrări și n-o să înțelegi de ce. Și va fi nevoie să o iei de la capăt sau poți ajunge într-un cerc vicios în care să te învârți și să nu găsești ieșirea.

Țin să menționez că pe lângă cele scrise mai sus în pasul 2, e nevoie să identifici sau mai degrabă să găsești adevărata ta motivație în spatele acestor obiective. Care e de ce-ul tău? Îți propun o metodă care să-ți testeze motivația ta în legătură cu obiectivele formulate de tine.

Este vorba de „Metoda celor 5 de ce-uri”. Întreabă-te: De ce îți dorești realizarea obiectivului X? Și găsește 5 răspunsuri la această întrebare. Și așa la fiecare obiectiv. Dar nu uita, permite-ți să fii sincer/sinceră când răspunzi. Dacă ai găsit 5 răspunsuri sincere, atunci ai obținut motivația și știi ce ai de făcut!

Pasul 3- Materializarea obiectivelor

După ce ți-ai notat obiectivele tale SMART pe care dorești să le atingi în diverse arii ale vieții și le-ai scanat cu „Metoda celor 5 de ce-uri” e timpul să creezi un plan de acțiuni!

Planul de acțiuni
 • Pentru fiecare obiectiv pe care ți l-ai propus identifică și notează acțiunile care alegi să le faci pentru atingerea obiectivului.
 • Apoi, întrebă-te dacă fiecare acțiune scrisă se aliniază cu sistemul tău de valori.
 • Dacă da, pentru fiecare acțiune stabilește un termen de realizare estimativ. Dacă nu, revizuiește acțiunile tale.

În acest fel, vei contura ușor-ușor planul tău pentru materializarea obiectivelor. Acest plan de acțiuni te va putea ghida spre direcția propusă. Planul care-l vei obține poate fi ajustat pe parcurs, în funcție de situația ta, de evenimentele care apar în viața ta sau alți factori. Important să nu te dai bătut/ă și să fii perseverent/ă în ceea ce îți dorești cu adevărat!

Ce mai consider foarte important pentru ca obiectivele să fie realizate, e puterea de decizie. În momentul în care îți pui pe foaie planul de acțiune, vizualizează, simte rezultatul, decide pentru tine că vei acționa! Aprinde această flacără în tine, pentru că poți! Einstein spunea: „Imposibilul devine posibil atunci când cineva vine şi face acel lucru pe care tu îl consideri imposibil”.

Ce a rămas… e doar ACȚIONEZI!

Deci, cunoaște-te pe tine însuți, fă o introspecție. Proiectează-ți traiectoria, stabilind obiective SMART pe ariile vieții tale și făcând un plan de acțiuni, cu încredere și onestitate, motivație și hotărâre, în concordanță cu „Cine ești tu”. Acționează cu ardoare și cu siguranță vei ajunge în punctul în care ți-ai propus.

Dacă ți-a plăcut și ți-a fost de folos acest articol, nu uita să-l împărtășești și cu prietenii tăi. Sau dacă simți că vrei să vorbești despre experiența ta în setarea de obiective și realizarea lor, o poți face cu încredere mai jos în comentarii.

Spor și dorință arzătoare să ai! 🙂

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


  1 Response to "3 Pași în setarea și atingerea de obiective"

Leave a Reply

Your email address will not be published.