Cât de frecvent ai fost în situația în care vrei să faci economii și trebuie să decizi de ce tip de produs de economisire ai nevoie? Care ți se potrivește? De la ce bancă și cum să faci alegerea corectă? Cu siguranță nu o singură dată.
Spectrul de produse de economisire oferit de bănci este foarte bogat și variat, dar ușor bulversant. Și asta pentru că ai de luat în calcul mai multe aspecte importante, despre care vreau să îți vorbesc într-o serie de articole. Cum ar fi:
- tipurile de produse de economisire;
- banca la care să depunem economiile;
- condițiile de economisire;
- costurile aferente;
- plafonul de acoperire asigurat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.
Personal am analizat mai în detaliu aspectele enumerate mai sus, când am creat un fond de rezervă și un sistem de economisire al familiei. Astfel, vreau să împărtășesc cu tine experiența, informațiile/concluziile cu privire la produsele de economisire de pe piața bancară și cum să faci alegerea corectă raportată la situația și nevoile tale.
Ești pregătit/ă? 🙂 Să începem călătoria în lumea bancară!
Ce tipuri de produse de economisire găsești pe piața bancară?
Pentru început, în articolul de astăzi, vreau să mă axez pe tipurile de produse de economisire bancare, și anume:
- contul de economii;
- depozitul la termen;
- contul de economii pentru copii;
- planul de economisire.
Mai exact, le voi defini și voi scoate în evidență principalele caracterisitici, avantaje/dezavantaje, dar și în ce situații și pentru ce nevoi sunt mai potrivite.
Contul de economii
Este un produs bancar de economisire care îți oferă posibilitatea de a depune și retrage bani în orice moment. Se constituie pe o perioadă nedeterminată și te remunerează cu o dobândă la sfârșitul lunii.
Sunt cele mai la îndemână, așa cum îți oferă flexibilitate și acces permanent la banii tăi din cont.
Avantajele unui cont de economii:
- Pentru a deschide un cont de economii ai nevoie de sume mai mici, iar la unele bănci poți găsi oferte cu sumă minimă de deschidere- 0 lei;
- Perioada contului de economii e nedeterminată, astfel, tu decizi când vrei sau nu să-l închizi;
- Posibilitatea de a depune și retrage bani în orice moment îți conferă mai multă libertate în utilizarea banilor tăi;
- Dobânda este achitată la sfârșitul lunii în contul tău de economii, în funcție de suma de bani care ai avut-o în fiecare zi în cont.
Dezavantajele unui cont de economii:
- Rata dobânzii este mai mică comparativ cu cea a depozitelor.
Depozitul la termen
Produs de economisire care îți oferă posibilitatea de a depune bani pe o perioadă prestabilită, la sfârșitul căreia primești dobânda aferentă, în funcție de suma și termenul depozitului. Scadențele standard sunt de: 1, 2, 3, 6, 12, 24 luni.
Avantajele unui depozit la termen:
- Rata dobânzii este mai mare ca la conturile de economii și este fixă (de regulă).
Dezavantajele unui depozit la termen:
- Necesitatea unei sume minime de deschidere, care variază de la o bancă la alta;
- Nu poți depune bani pe parcursul perioadei. Iar dacă retragi înainte de termen depozitul, pierzi dobânda acumulată.
Conturi de economii pentru copii
Acestea sunt produse de economisire destinate copiilor, care au aceleași caracterisitici ca și conturile de economii. Dar prin ce se deosebesc conturile de economii pentru copii de cele standard?
- Sunt deschise de către părinți/împuternicit pe numele copilului;
- Perioada este determinată și este egală cu diferența de ani din momentul deschiderii contului de economii și atingerea vârstei majoratului de către copil;
- Rata dobânzii este mai mare decât cea acordată pentru conturile de economii.
Planul de economisire
Este o combinație dintre contul de economii și depozitul la termen. Acest produs bancar de economisire îți oferă posibilitatea de a deschide un cont pe o perioadă determinată (standard 12 luni), cu o sumă minimă de constituire și cu depuneri ulterioare de o anumită sumă prestabilită. De regulă, planurile de ecomisire sunt oferite nu de toate băncile. Condițiile pot varia de la o bancă la alta.
Avantajele unui plan de economisire:
- Contribuie la disciplinarea ta financiară;
- Rata dobânzii e mai generoasă decât cea a conturilor de economii, dar mai mică ca cea oferită de depozitele la termen;
- Poate fi lichidat la cerere sau la scadență (poate să difere de la o bancă la alta).
Dezavantajele unui plan de economisire:
- Nu permite retrageri.
În ce situații și pentru ce nevoi sunt potrivite fiecare din cele 4 produse de economisire?
E clar că atunci când ai nevoie să economisești, toate cele 4 produse de economisire sunt potrivite. Dar când e vorba de scopul economisirii, lucrurile se schimbă.
Pentru a găsi produsul cel mai potrivit de economisire pentru tine, mai întâi ar trebui să știi care este scopul/scopurile pentru care economisești. De exemplu, pentru:
Un fond de rezervă.
Dacă abia îl creezi, poți deschide un cont de economii, care îți oferă acces rapid la banii tăi. Astfel, poți face retrageri și depuneri oricând. Plus la asta nu pierzi dobânda, cum a fi la un depozit la termen, în cazul în care îl închizi înainte de scadență. Dacă ai deja suma necesară pentru un fond de siguranță, poți deschide un depozit la termen cu prelungire automată. Pentru diversificare poți avea și un cont de economii și un depozit la termen. Avantajul aici e că la depozite ratele dobânzii sunt mai mari, dar nu ai aceeași flexibilitate ca în cazul conturilor de economii. De aceea o opțiune ar fi să faci o combinație de produse de economisire.
Un fond de investiții
Dacă ești la început și vrei să aduni ceva bani pe care vrei să-i investești la un moment dat, ai putea deschide un cont de economii sau un plan de economisire. Avantajul contului de economii în acest caz e că îți oferă accesibilitate mai ridicată atunci când se ivește o oportunitate și ai nevoie de banii tăi ca să-i investești. În schimb, planul de economisire e mai potrivit, dacă știi exact la ce sumă de investit inițială vrei să ajungi și cât exact îți permiți să depui lunar bani în cont. Pe lângă aceasta planurile de economii au rate ale dobânzii mai bune decât conturile de economii. Dacă ai o sumă de bani de investit și știi că ai dori să o investești peste o perioadă anume, atunci desigur că depozitele la termen sunt soluția.
Un eveniment important din viața ta, vise, vacanțe, mașină sau alte lucruri
Preferabil e un plan de economisire, care să te ajute să ajungi la îndeplinirea obiectivului tău, fără a fi tentat de a face retrageri. Dar și pentru că oferă rate ale dobânzii mai bune. Însă dacă nu te încadrezi cu sumele minime necesare de depunere lunară sau cu termenul maxim, e binevenit și contul de economii.
Copilul tău (vrei să economisești bani pentru studii, căsătorie, casă, până când împlinește 18 ani)
Evident că aici vorbim despre contul de economii pentru copii, pentru că au condiții cu mult mai avantajoase decât conturile de economii standard. Dar poți opta, desigur, și pentru depozite la termen și planuri de economisire.
Deci, poți să jonglezi cu aceste produse bancare de economisire după placul și situația ta concretă. Poți face combinații care să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele tale financiare de economisire.
Cam atât în acest articol, va urma și Partea a II-a, unde îți voi descrie și alte aspecte importante de luat în calcul, atunci când vrem să alegem un produs de economisire oferit de piața bancară.
Fii aproape și dă-mi un semn, dacă ți-a plăcut articolul sau împărtășește-l cu prietenii tăi!
Spor la economii!
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.
1 Response to "Cum să analizezi produsele de economisire oferite de bănci- Partea I"
[…] Dobânda oferită de stat este mai mare decât cea oferită de bănci pentru depozitele bancare; […]