Și nouă adulților ne plac poveștile, pentru că copilul din noi nu moare niciodată. Suntem curioși și ne inspiră experiențele de viață ale oamenilor, mai ales, care ne pot ajuta să trăim momente de „aha”. De aceea, am zis să împărtășesc cu tine o parte din povestea mea, care se învârte în jurul următoarei întrebări: Cum și când a început educația mea financiară?
Cum și când a început educația mea financiară?
Vin dintr-o familie modestă și nu pot să spun ca am primit educație financiară când eram copil.
Îmi amintesc că de mică îmi plăcea partea de administrare a banilor. Fapt care nu-l conștietizam, însă care m-a determinat să aleg facultatea de Finanțe și Bănci.
„Finanțe și Bănci… e clar, așa a început educația ta financiară!” poate te gândești. Dar să știi că, din perspectiva mea, nu a fost așa.
Da, facultatea cu această specializare, mi-a oferit un set de cunoștințe teoretice despre sistemul financiar, piețe și instrumente financiare. Însă, ea m-a pregătit să fiu un angajat în acest sistem și să văd lucrurile din acest unghi.
Da, mi-a oferit șansa să activez în domeniul financiar-bancar și sunt recunoscătoare exeprienței obținute, pentru că m-a ajutat să iau în unele momente ale vieții decizii financiare mai inteligente.
Însă, nu acesta a fost punctul de pornire.
Cînd am început să câștig bani și să-i gestionez, când am avut de luat anumite decizii financiare în viața mea, atunci a avut loc adevaratul test al educației mele financiare.
Educația mea financiară a început cu adevărat…
Educația mea financiară a început cu adevărat… în cuplu. În momentul în care am decis cu soțul meu să întemeiem o familie și să locuim împreună, a avut loc și prima noastră discuție serioasă, deschisă despre bani. Aceasta a constituit primul pas spre alinierea noastră financiară, spre crearea unui sistem propriu de administrare a finanțelor personale și de stabilire a obiectivelor noastre financiare.
Inițial am dus evidența banilor noștri într-o agendă și aveam un sistem de plicuri. Iar după câțiva ani am trecut la un buget creat într-un fișier excel, care ne ajută să ne gestionăm eficient banii. Împreună ducem evidența și cheltuim banii noștri, ne completăm și ne delegăm responsabilitățile de a administra anumite bugete ale familiei noastre.
Cumva viața de familie m-a impulsionat să citesc și să aplic ce învăț din cărți, cursuri, evenimente de educație financiară. Acestea au adus rezultate în viața noastră financiară și au completat și lipsa de informații și viziuni care o aveam, în special, pe partea de mindset financiar sănătos.
Conștientizare și asumare
Cred că pe măsură ce investesc în educația și dezvoltarea mea, dar și experiențele de viață, crește și nivelul meu de conștietizare și asumare.
De ce am menționat acest lucru? Pentru că am primit întrebarea: de când țin evidența banilor în mod conștient și asumat? Reflectând asupra întrebării, am realizat că la diferite etape ale vieții noastre avem un anumit grad de conștientizare și asumare.
De exemplu, la început (prin anul 2012) când am început să țin un buget al familiei, credeam că am un grad ridicat de conștientizare și asumare. Dar pe măsură ce mă educ financiar, realizez că gradul meu de conștietizare și asumare crește, și nu mai e la fel ca la începutul călătoriei mele în acest domeniu.
Călătoria mea de educație financiară continuă, pentru că îmi doresc să evoluez continuu. Educația financiară mi-a creat o potecă, care pe măsură ce investesc în ea – timp, energie, bani, devine mai bătătorită și mă ajută să merg cu mai multă claritate și încredere prin viață.
La tine cum a început educația financiară? Aștept cu curiozitate povestea ta, mai jos în comentarii.
Spor și inspirație să ai!
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.