Când vine vorba de prosperitate mă duce gândul la o mentalitate prosperă. O mentalitate care are la bază principii ale prosperității. Se spune că atragem ceea ce gândim, tocmai de aceea este foarte important să conștientizăm ceea ce gândim, ce convingeri avem cu privire la bani, la bogăție, la prosperitate sau la orice alt aspect din viața noastră. Să observăm dacă sunt gânduri care ne limitează sau dimpotrivă care ne încurajează și ne dau o notă de pozitivism.

Prima oară am descoperit adevărate principii ale prosperității în cartea lui T. Harv Eker „Secretele minții de milionar”, care vreau să le împărtășesc cu tine, așa cum le consider necesare în setarea unui mindset financiar sănătos.

10 Principii ale prosperității

Principiul 1

Dacă doriți să schimbați fructele, mai întâi va trebui să schimbați rădăcinile. Dacă doriți să schimbați vizibilul, mai întâi va trebui să schimbați ceea ce este invizibil.

Carl Jung spunea că: „Cine privește în exterior, visează. Cine priveşte în interior, se trezeşte.” Lumea noastră exterioară este reflexia lumii noastre interioare. Dacă ne dorim ca viața noastră, în realitate fizică să se schimbe, să fim mai prosperi, e nevoie să facem schimbări, îmbunătățiri în lumea noastră mentală, emoțională și spirituală, așa cum, lumea fizică este, în mare parte, rezultanta celor 3 dimensiuni.

Principiul 2

Banii reprezintă un rezultat, bogăția este un rezultat, sănătatea este un rezultat, boala este un rezultat, greutatea Dvs. este un rezultat. Trăim într-o lume dominată de principiul cauzei și efectului.

Acestea se explică prin „Procesul exprimării” care presupune că gândurile duc la sentimente, sentimentele declanșează acțiuni și acțiunile determină rezultatele. Astfel, ansamblul gândurilor, sentimentelor și acțiunilor legate de bani constituie tiparul financiar, care ne influențează modul în care ne raportăm la bani și luăm decizii financiare. Așa deci, putem vedea clar cât e de important să identificăm, să conștientizăm tiparul nostru financiar și să-l reprogramăm pentru a atrage prosperitatea în viața noastră. Reprogramarea tiparului financiar poate fi făcut în 4 pași: conștientizarea, înțelegerea, disocierea tiparului și recondiționarea.

Principiul 3

Nu există nicio persoană cu comportament de victimă care să fie cu adevărat bogată.

Există 3 indicii care ne pot ajuta să ne dăm seama când o persoană se victimizează, inconștient sau conștient.

  1. Învinovățirea– găsirea de situații sau persoane asupra cărora să arunce vina în tot ce i se întâmplă în viață fără să-și vadă propriul aport. Întotdeauna este altcineva sau altceva de vină.
  2. Justificarea– găsirea de afirmații raționale justificatoare pentru ceea ce li se întâmplă. Astfel, se întăresc niște convingeri care pot fi limitatoare. Și apoi, „atragi ceea ce gândești”.
  3. Văicăreala– atunci când persoana se plânge pentru ceea ce i se întâmplă, pentru viața care o are. De câte ori cineva se plânge, devine un „magnet viu pentru eșecuri”. Există o lege universală în acest sens: „lucrul asupra căruia ne concentrăm se realizează”. Plus la aceasta, aveți grijă, văicăreala se molipsește foarte ușor.

Așadar, să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră, să ne bazăm pe noi înșine, pentru că de noi depinde totul. Să luăm atitudine și să acționăm!

Principiul 4

Legea venitului: veți fi plătiți direct proporțional cu valoarea pe care o aduceți, în raport cu piața.

Această lege vorbește despre faptul că venitul nostru depinde de câți oameni îi servim sau pe câți oameni îi afectăm. Cu cât crește valoarea noastră, cu atât putem impacta mai mulți oameni la un alt nivel, mult mai înalt.

Principiul 5

Banii accentuează caracterul pe care îl aveți deja.

Acest principiu reprezintă opusul convingerii limitative „banii schimbă oamenii”. Banii accentuează valorile și laturile umane ale unei persoane. Dacă o persoană este generoasă, mai mulți bani îi va oferi oportunitatea de a fi mai generoasă. Dacă o persoană este lacomă, mai mulți bani îi va oferi oportunitatea de a fi mai lacomă.

Principiul 6

Adevărata măsură a bogăției este valoarea netă, nu venitul salarial.

Dacă este să ne referim strict la bogăția financiară, nu contează atât suma câștigului tău financiar cât valoarea financiară a tot ce deții, adică valoarea netă. Valoarea netă este un indicator de măsurare a averii financiare, care însumează valoarea a tot ceea ce dețineți și poate fi transformat în bani lichizi. Iar venitul este unul dintre cei 4 factori care determină valoarea netă (venitul, economiile, investițiile și simplificarea).

Principiul 7

Obiceiul de a vă gestiona banii este mai important decât suma.

Înainte de a gestiona o sumă mare de bani e nevoie să dobândești obiceiurile și deprinderile gestionării unei sume mici de bani. Imaginează-ți că primești o sumă mare de bani (primești o moștenire, câștigi la loterie 🙂 , un contract de colaborare). Cum crezi, ce o să faci cu banii? Răspunsul va fi în concordanță cu ce ceea ce faci deja. Adică, așa cum îți administrezi banii în prezent, pe baza unui sistem de bugetare și control personal bine definit sau nu, și în funcție de valorile, convingerile și tiparel tale financiare.

Principiul 8

Fie controlați Dvs. banii, fie vă controlează ei pe Dvs.

Banii iubesc să aibă un stăpân care cunoaște regulile jocului, să fie gestionați eficient și conștient. Ca să-ți controlezi viața financiară trebuie să-ți controlezi banii. Iar pentru ai controla, e nevoie să-i gestionezi cu consecvență. De exemplu, prin ducerea evidenței cheltuielilor, veniturilor, întocmirea și controlul unui buget pe categorii, întocmirea propriului bilanț contabil cu pasive și active, monitorizarea valorii nete…De asemenea, e necesar controlul emoțiilor în acest proces și diferențierea nevoilor de dorințele noastre, pentru a lua decizii financiare mai bune.

Principiul 9

Dacă sunteți dispuși să faceți numai ceea ce este ușor, viața va fi dificilă. Dar dacă sunteți dispuși să faceți ceea ce este greu, viața va fi ușoară.

A deveni prosper nu este întotdeauna ușor. Puterea voinței, perseverența, determinarea sunt indispensabile în acest parcurs. Să fii de neclintit, un luptător, care este dispus să facă față provocărilor și indiferent de obstacole se ridică și merge mai departe către ceea ce-și dorește cu adevărat. Să fii dornic de a face tot ce este necesar și de a te antrena pentru ca să nu te poți lăsa să fii oprit de nimic.

Principiul 10

Singurul moment în care vă dezvoltați cu adevărat este cel în care nu vă aflați în zona de confort.

Pentru a ajunge la un alt nivel în viață, e nevoie să ieși din zona de confort și să realizezi lucruri care nu sunt confortabile. Un adevăr bine de știut e că confortul ne face să ne simțim plăcut, în siguranță, dar nu ne permite să ne dezvoltăm. Când ne aflăm în afara zonei de confort, atunci putem să ne dezvoltăm. Iar când ne dezvoltăm personal, ni se dezvoltă și zona oportunităților.

Acestea au fost cele 10 principii ale prosperității, care pot contribui la îmbogățirea mindset-ului tău financiar. Sper să-ți fie de folos!

Dacă îți dorești să aprofundezi principiile de mai sus și să descoperi și altele, la fel de valoroase, îți recomand cu căldură cartea lui T. Harv Eker „Secretele minții de milionar”, care o poți găsi aici.

Tu cu care din aceste principii ai rezonat mai mult? Sau poate vrei să împărtășești și alte principii ale prosperității care îți plac și funcționează pentru tine? Le aștept cu drag în comentarii!

Spor și prosperitate îți doresc! 🙂

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


Leave a Reply

Your email address will not be published.