În ultima perioadă a apărut o tendință de dezvoltare continuă a subiectelor și experiențelor oamenilor legate de educație financiară, cât și a implicării în această direcție a intermediarilor financiari, în special, băncile și companiile de asigurări.
Oare de ce? Pentru că este absolut necesar ca populația să aibă o educație financiară mai bună, în vederea creșterii bunăstării vieții. De asemenea, e necesar de a înțelege produsele și serviciile financiare, în contextul complexității, diversității acestora și al accesului facil.
Bine, și atunci, ce este educația financiară?
Educația financiară reprezintă un ansamblu de cunoștințe și abilități de gestionare a banilor în mod eficient și corect. Cu alte cuvinte, te învață cum să-ți înmulțești banii, cum să ai grijă de ei, cum să-i administrezi și cum să-i cheltui cu cap.
Indiferent de ce ocupație, pasiune, profesie, vârstă, origine ai, faci parte dintr-un circuit financiar. Zilnic ești antrenat în diverse procese de vânzare-cumpărare de produse/servicii, care sunt realizate cu ajutorul banilor – ca modalitate de plată. Aceasta însemnând că, banii sunt o resursă indispensabilă în viața noastră de zi cu zi, care au nevoie de un stăpân care le înțelege și stăpânește jocul. De altfel, măsura în care cunoști, înțelegi și stăpânești „jocul banilor” definește nivelul tău de educație financiară.
Așa deci, de ce ai nevoie de educație financiară? Pentru că:
1. Ai de luat decizii cu privire la bani mai tot timpul.
Cu cât ești mai informat și educat financiar cu atât poți lua decizii mai corecte, chibzuite, poți face alegeri mai bune, fiind mai puțin influențat de emoții și de mediul extern.
2. Este important să cheltui banii cu rost
Dacă e să fim sinceri, cui nu-i place să cheltuie bani? Cred că știm cu toții raspunsul. Dar, ceea ce contează cu adevărat este să fii conștient de ceea ce primești când dai bani pe ceva. Câtă valoare aduce în viața ta bunul/serviciul care îl achiziționezi, cât de mult ai nevoie de el și cât este de prioritar în lista ta.
3. Să îți administrezi banii eficient.
Cum timpul iubește să fie controlat, ca să ne controlăm viața, așa și banii. Este important să duci evidența veniturilor, dar mai ales a cheltuielor, să ai categorii de buget (de ex.: mâncare, transport, rate, gospodărie, odihnă, sănătate, educație…) în funcție de situația și stilul tău de viață. Să întocmești propriul bilanț contabil cu activele și pasivele tale. Astfel, vei fi la curent cu mișcarea banilor tăi (cash-flow-ul) și situația ta financiară, care te ajută să iei decizii financiare și să îți controlezi banii.
4. Să economisești mai mult.
Indiferent de suma de bani pe care o câștigi, trebuie să economisești o parte din ei, cum ar fi să te plătești pe tine însuți. Din moment ce îți creezi un obicei de economisire, vei dori să te plătești mai mult pe tine, deoarece vei înțelege că economiile sunt fundamentul clădirii averii tale.
5. Să câștigi mai mult.
Educația financiară te ajută să îți schimbi modul de gândire cu privire la bani și nu doar, așa încît să vezi mai multe oportunități în jurul tău de a obține venituri, prin creșterea valorii tale și a impactului pozitiv care îl aduci în viețile oamenilor. Asta nu ar însemna să fii în goana după bani, ci să îți mărești și să diversifici sursele tale de venit ca să îți asiguri traiul fără stresul lipsei banilor, cu mai multă siguranță și independență.
6. Să faci ca banii să se înmulțească.
Investirea banilor în mod inteligent te ajută să acoperi inflația și să realizezi profituri prin randamentele obținute. Dar cel mai important e că te poți bucura de efectul multiplicării, care are un caracter exponențial pe termen lung. Astfel, banii investiți corect, se pot dubla, tripla, sau chiar mai mult… Investind, pui banii să lucreze și să crească pentru tine!
7. Să îți creezi o cale spre independență financiară.
Cum ți se pare ideea de a nu avea grija lipsei banilor, de a avea mai mult timp pentru tine și familia ta, de a avea libertatea de a călători, de a avea posibilitatea de a-ți realiza visele, de a avea un mecanism financiar care să îți genereze venituri fără prezența ta și care să îți susțină stilul de viață? Minunat, nu-i așa?!
8. La școală nu înveți despre bani.
Da, așa este. De ce? Te las să te gândești la această întrebare sau poate deja știi răspunsul. Personal, am fost mai conștientă de răspuns după ce am citit cărțile: ,,Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki și ,,Secretul libertății” de Napoleon Hill. Dacă nu ai învățat de mic știința banilor, când devii adult ai un gol mare de informații, plus tipare financiare de la părinți, profesori, mediu, care te urmăresc pe tot restul vieții și te influențează în raportul care îl ai cu banii.
În concluzie, fiecare are loc de mai bine, de mai mult, totul depinde de tine. Ieși din umbră și educă-te mai mult financiar, pentru că educația e un catalizator pentru creșterea bunăstării tale!
Dacă ți-a plăcut articolul, recomandă-l prietenilor tăi sau lasă un comentariu mai jos.
Mult spor și energie!
Stela

Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.
2 replies to "De ce ai nevoie de educație financiară?"
Cred ca este cel mai tabuu subiect din societatea romaneasca, mai „rusinos” decat sexul.
Copiem modelul parintilor sau ce gasim prin mass-media la influenceri si „baietii destepti”. La scoala nu se face, intre prieteni e rusine sa vorbesti despre bani, iar la serviciu vestitul „salariul e confidential”.
Te felicit pentru initiativa si te citesc cu interes!
Mulțumesc, Simona! De acord cu cele punctate de tine.