Cât de des ai de luat decizii financiare mai mari sau mai mici? Cât de des faci cumpărături și cum alegi ceea ce cumperi? Cât de mult conștientizezi deciziile care le iei, alegerile care le faci?
Am pus aceste întrebări de reflecție, pentru că se întâmplă să fim în vârtejul rutinei, emoțiilor, presiunii exterioare… Se întâmplă să facem cumpărături din impulsivitate, să luăm decizii sub influența emoțiilor și a presiunii din societate, care duc la creșterea cheltuielilor noastre. De exemplu, ți s-a întâmplat:
- să cumperi o haină care ți-a plăcut foarte mult sau care era la reducere, dar de care chiar nu aveai nevoie?
- să cumperi mai multe dulciuri sau produse alimentare, doar că erai flămând/ă sau erai într-o stare nu prea bună?
- să cumperi o mașină, mobilă sau alte bunuri materiale cu mult peste bugetul tău, pentru că ți-e frică de gura lumii și că nu vei primi validare și acceptare din partea societății (familie, rude, prieteni…)
Lista poate continua… De ce se întâmplă să trăim așa experiențe? Pentru că nu ne cunoaștem pe noi înșine suficient de bine, nu conștientizăm:
- Ce nevoi și dorințe avem?
- Care sunt prioritățile noastre?
- Ce este important pentru noi?
- Ce valoare aduce în viața noastră produsele și serviciile care le cumpărăm?
- Ce simțim atunci când vedem un produs/serviciu, care pentru moment ni-l dorim?
Diferența dintre nevoi și dorințe
Care este diferența între nevoi și dorințe? Ce nevoi și dorințe avem? Răspunsurile la aceste întrebări sunt magice și salvatoare în gestionarea banilor noștri, atunci când facem alegeri și luăm decizii la cumpărături, ceea ce are impact direct asupra sumei de bani pe care o cheltuim și valoarea care o primim în urma achizițiilor noastre. De exemplu, fructele sunt o necesitate în alimentația noastră, iar bomboanele o dorință (fără ele putem trăi). 🙂
Dorința = emoție
- Este de ordin emoțional și adesea/uneori sunt rezultatul unor nevoi emoționale nesatisfăcute
- Mai poate aștepta
- Nu este o prioritate în viața ta
- E încă o pereche frumoasă de pantofi, care ,,E la reducere!,, sau care ,,Așa culoare nu am și s-ar asorta în mod special cu…,, sau ,,Așa model n-o să mai găsesc,, sau ,,Care e la modă,, sau ,,Ce tare aș fi dacă le-aș avea,, sau ,,Ce, eu nu merit?!,,…
Nevoia = rațiune
- Este de ordin logic, rațional
- Ceva ce poate aștepta mai puțin
- E ceva fără de care nu poți trăi sau rezolva o anumită situație
- E o pereche de pantofi noi de care am nevoie pentru că cei care-i am sunt uzați, s-au rupt…sau alte motive întemeiate.
Întrebări care te pot ajuta să conștietizezi alegerile care le faci la cumpărături:
- Dacă în acest moment aș câștiga mai puțin, ce cumpărături aș mai face și ce nu?
- E o dorință sau o nevoie? (fii sincer/ă cu tine)
- Cât e de important pentru mine?
- Ce valoare adăugată îmi aduce în viața mea?
- Valoare adăugată care mi-o aduce e în concordanță cu valorile mele?
Regulile 24h și 7/14
Când nu ești sigur/ă cu privire la o achiziție sau poate ești sigur/ă, te îndemn să te gândești și să-ți răspunzi dacă ceea ce vrei să procuri e o dorință sau o nevoie și să aplici căteva reguli.
Regula 24h presupune să-ți acorzi timp și să te gândești asupra alegerii care vrei să o faci. O noapte dormită te va ajuta să nu iei decizii la emoții și să vezi cu mai multă claritate și rațiune lucrurile.
Regula 7/14 spune să-ți stabilești un plafon, o sumă X (o sumă care consideri tu, așa cum tu îți cunoști cel mai bine situația și te cunoști pe tine însuți) pentru care să-ți pui la dispoziție 7 zile de gândire, dacă prețul produsului sau serviciului care vrei să-l procuri îl atinge. Iar dacă produsul/serviciul costă peste plafonul X stabilit de tine, acordă-ți 14 zile pentru a te gândi. Se poate întâmpla ca în această perioadă să găsești oferte mai bune, să analizezi mai bine piața sau să-ți definești mai bine preferințele și criteriile de selecție, care pe termen lung să-ți economisească bani, timp și energie.
Sper din toată inima că ai avut un moment de conștientizare în urma lecturii acestui articol, că îți vei cunoaște mai bine care sunt dorințele și nevoile tale și vei putea să faci cumpărături mai cumpătate în viața ta. Totul depinde de tine!
Dacă consideri că subiectul articolului e de interes pentru prietenii tăi sau e necesar în gestionarea inteligentă a banilor tăi, te invit să-i faci share sau să lași un comentariu mai jos.
Spor la decizii înțelepte! 🙂
Stela

Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.
1 Response to "Nevoi și dorințe – Care e diferența și ce putem face?"
[…] ceva. Câtă valoare aduce în viața ta bunul/serviciul care îl achiziționezi, cât de mult ai nevoie de el și cât este de prioritar în lista […]