Ce este curajul și ce legătura ar avea acesta în relația ta cu banii? Care e relația dintre curaj și bani?

Conform dex-ului, curajul este – forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel; îndrăzneală, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate, bărbăție.

Consider că avem nevoie de curaj și atunci când e vorba de banii noștri și administrarea eficientă a acestora, prin prisma caracterisiticilor curajului, care-l definesc. Dar ce caracteristici are curajul? Iată câteva dintre ele:

  • Realizarea unui obiectiv semnificativ
  • Autenticitatea și alegerile libere
  • Riscul
  • Autoreglarea emoțională
  • Încrederea în sine
  • Perseverența

Caracteristicile curajului în relație cu banii

1. Realizarea unui obiectiv semnificativ

Suntem motivați să câștigăm, să economisim, să investim mai mulți bani atunci când avem un un vis măreț, un scop suprem, un obiectiv semnificativ. Dăm dovadă și avem nevoie de curaj atunci când facem pași în realizarea viselor/obiectivelor noastre. Mai ales când e vorba de obiective semnificative, de vise mărețe…

2. Autenticitatea și alegerile libere

Atunci când ne cunoaștem valorile, nevoile și dorințele personale, visele noastre, putem face față presiunii sociale și presiunii media, în momentul în care facem alegeri. Fiind autentic te costă mai puțin și ai de câștigat mai mult pe termen lung. Ce vreau să spun cu asta? E că atunci când ne permitem să fim autentici, luăm decizii financiare, care sunt în concordanță cu ceea ce suntem și nu cu ceea ce vrem să părem și să vadă lumea.

3. Riscul

Ai nevoie de curaj ca să-ți asumi riscuri mai mari sau mai mici. Dacă e să mă refer la bani, în managementul riscurilor financiare, pentru protecție financiară încheiem asigurări de viață, pentru asigurarea veniturilor la pensie – investim în fonduri de pensii, facem investiții pasive, pentru siguranță financiară – creăm un fond de siguranță și ne diversificăm veniturile… Toate presupun asumare de riscuri mai mari sau mai mici, iar în funție de ceea ce alegem pentru protecția, siguranța, viitorul nostru financiar depinde și de profilul nostru de risc, de curajul nostru.

4. Autoreglarea emoțională

Atunci când ne gestionăm conștient sau inconștient banii, zi de zi, întâmpinăm multe provocări emoționale. De modul cum putem să ne gestionăm emoțiile în raport cu banii, depinde și deciziile financiare care le luăm și alegerile care le facem. Reglarea emoțiilor care le simțim în relație cu banii vine în mare parte din modul cum gândim despre bani. Se spune că înainte să-ți gestionezi banii, e bine mai întâi să înveți să-ți gestionezi emoțiile.

5. Încrederea în sine

Îmi amintesc de ora de Monedă și Credit, pe când făceam facultatea de Finanțe și Bănci, și profesorul spunea că ,,se simte mai încrezător în sine când are bani în buzunar” – ca să sublinieze importanța banilor. Acum înțeleg altfel perspectiva lui. Cred că atunci când ai control asupra banilor tăi, când îi câștigi, îi economistești, investești te simți cu mai multă încredere în forțele proprii. Dar și invers, e nevoie să ai încrede în tine că poți să-ți gestionezi banii eficient, că poți să câștigi bani, că poți să te plătești pe tine însuți, că poți să-ți înmulțești banii. E nevoie de curaj. Este o vorbă în popor ,,Nu exită nu pot, există nu vreau.”

6. Perseverența

Gestionarea eficientă a banilor noștri necesită perseverență. Perseverență în a-ți duce evidența cheltuielilor și a veniturilor cu consecvență, monitorizarea lunară a bugetului personal sau al familiei, perseverență în a face economii în mod constant, perseverență în a-ți croi drum spre atingerea obiectivelor tale financiare, perseverență în stingerea datoriilor (dacă le ai) înainte de scadență, perseverență în a face investiții sănătoase, perseverență în autocunoaștere financiară.

Din punctul meu de vedere, curajul și banii sunt într-o relație de reciprocitate, o reacție cu efect reversibil! De aceea ar fi bine să luăm în calcul această ecuație.

Acum la final de articol, mă întreb: Oare avem nevoie de toate cele enumarate și menționate mai sus pentru a ne controla banii, pentru a-i economisi, pentru a-i cheltui conștient, pentru a-i înmulți?

Eu zic că DA. Tu ce părere ai? Aștept cu drag părerea ta mai jos în comentarii.

Spor și curaj în tot ceea ce faci! 🙂

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


    1 Response to "Care e relația dintre curaj și bani?"

Leave a Reply

Your email address will not be published.