Știai care sunt cele 5 legi ale aurului? Eu le-am descoperit în cartea ,,Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason și le aplic în viața mea. E vorba de o abordare mai metaforică a legilor banilor și a prosperității. Pentru că le consider importante, am decis să scriu un articol în care să le ancorez în realitatea de astăzi.
Cele 5 legi ale aurului:
Prima lege a aurului
Aurul se revarsă cu dărnicie asupra celui care pune deoparte nu mai puțin de 1/10 din câștigul său pentru a crea o avere considerabilă nu numai pentru viitorul său, dar și pentru cel al familiei sale.
Această lege e despre principiul ,,Plătește-te pe tine însuți”. Și anume, să economisești lunar cel puțin 10 la sută din veniturile tale și să le investești. Nu este suficient doar să pui deoparte o sumă de bani și să o acumulezi. Deoarece pe termen lung banii tăi economisiți nu vor mai avea aceeași putere de cumpărare, adică vor fi afectați de inflație. Ca și procent de alocare din câștigurile tale, părerea mea subiectivă e că poți începe și cu ceva mai puțin. Important să te ambiționezi să atingi și chiar să depășești 10 la sută, dacă începi cu ceva mai puțin!
Legea ne mai spune că făcând economii cu scopul de a-i investi, pentru a crea o bază de siguranță financiară pentru viitorul tău financiar, punem fundația și unei averi pentru familia ta. Astfel, va fi posibilă perpetuarea în timp a roadelor muncii tale financiare. În așa mod arunci o ancoră de bunăstare și moștenitorilor tăi, pe care te îndemn să-i educi financiar pentru a fi pregătiți să preia ștafeta. Iar în acest sens, mai întâi începe cu tine. Investește în educația ta financiară și acționează, pentru că copiii învață cel mai bine din exemplul pe care îl dăm noi ca părinți.
A doua lege a aurului
Aurul lucrează cu sârg, în folosul stăpânului său înțelept, care știe cum să-l administreze într-un mod profitabil, astfel încât acesta se înmulțește precum se înmulțesc animalele pe câmpii.
Dacă economisești lunar cu disciplină și creezi un fond pentru investiții, vei fi pregătit și pentru oportunitățile care îți vor ieși în cale. Mă refer aici la oportunitățile de investiții profitabile. Ele oricum se ivesc în viața ta, doar că totul depinde dacă ești pregătit pentru ele sau nu, și dacă faci ceva ca să le poți primi.
Legea ne mai vorbește și despre faptul că banii administrați și investiți înțelept, aduc profit. Investind banii pe termen lung cu consecvență, te poți bucura de efectul dobânzii compuse. Dobânda compusă în termeni mai simpli e reinvestirea banilor rezultați anterior din investiții. Pe termen lung, statistic vorbind, cam după 10 ani de investire a unei sume de bani cu reinvestirea dobânzii, poți beneficia de efectul creșterii exponențiale a banilor investiți inițial.
Albert Einstein spunea că: „Dobânda compusă este a 8-a minune a lumii și cel care o înțelege, câștigă, iar cel care nu o înțelege, pierde!”
A treia lege a aurului
Aurul cere protecția unui stăpân prevăzător care îl investește numai sub stricta supraveghere a unor oameni înțelepți, ce știu cum să-l administreze.
Legea ne accentuează faptul că atunci când faci investiții e important să fii prudent în alegerea partenerilor de investiții, a instituțiilor financiare care vor administra instrumentele financiare în care vrei să investești. E nevoie să le analizezi:
- imaginea per ansamblu, credibilitatea și profesionalismul;
- performanțele înregistrate pe perioade mai lungi de timp, mai ales, la nivel de randamente nete atinse și rată de recuperare a investițiilor;
- toate comisioanele percepute pentru serviciile de gestionare și tranzacționare.
A patra lege a aurului
Aurul zboară printre degetele celui care îl investește în afaceri sau în obiective cu care nu este prea bine familiarizat sau care nu se bucură de aprobarea înțelepților în acest domeniu.
Banilor le place să fie controlați și administrați de oameni care cunosc jocul. Cu alte cuvinte, pentru a gestiona și investi eficient banii e nevoie să te educi financiar în continuu. Fii foarte bine informat despre instrumentele financiare în care vrei să investești, pentru că altfel riști să-ți pierzi ușor banii.
E important să ai o strategie de investiții și să-ți cunoști profilul de investitor, după ce ai pus la punct finanțele personale și ai creat un fond de siguranță. Învață de la oameni profesioniști care au experiență în domeniu și vezi ce fac ei în materie de investiții sau afaceri, care te interesează.
A cincea lege a aurului
Aurul fuge din calea celui care urmează sfaturile înșelătoare ale escrocilor și șarlatanilor sau din calea celui care îl investește în dorințe nechibzuite și aventuroase.
Această lege merge mână în mână cu legea anterioară. Ea ne subliniază rezultatul ascultării sfaturilor oamenilor care nu au expertiză în domeniul investițiilor. Și anume, riscul de a pierde bani. De asemenea, acceptarea de către cei neinițiați, a propunerilor de afaceri sau de investiții care par ademenitoare și profitabile, poate avea aceleași consecințe. În astfel de situații se recomandă consultarea unui specialist cu expertiză în domeniu.
Sper să-ți fie de folos cele 5 legi ale aurului și să te bucuri de înțelepciunea lor! Dacă ți-au plăcut și le consideri și tu importante, m-aș bucura să-mi scrii mai jos în comentarii sau să le faci cunoscute celor dragi ție.
Spor la aur! 🙂
Stela

Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.