Suntem în luna august, luna de vârf a concediilor și vacanțelor, ceea ce presupune că avem de gestionat niște cheltuieli aferente acestora.

Cum ne putem gestiona cheltuielile de vacanță? Cu ajutorul unui buget de vacanță și a planificării, desigur.

Ce este bugetul de vacanță, cu ce ne ajută și din ce este compus, vei afla din acest articol.

Deci, ce este un buget de vacanță?

Bugetul de vacanță este o sumă de bani destinată pentru acoperirea cheltuielilor cu vacanța în care vom merge.

Un buget de vacanță necesită a fi planificat din timp și acumulat lună de lună, reieșind din posibilitățile financiare și preferințele personale cu privire la locul și modul de a ne petrece timpul în vacanță.

Cum te ajută bugetul de vacanță?

Bugetul de vacanță poate fi ca o busolă în planificarea vacanței tale, dar și în momentul când te bucuri de vacanța propriu-zisă și ai de făcut niște alegeri, decizii, cumpărături, care presupun cheltuieli.

Te ajută să cheltui mai inteligent și atât cât îți permiți, lăsând la o parte orgoliile, “gura lumii”, necesitățile emoționale nesatisfăcute și cele ale “copilului interior” neîmplinit.

Bugetul de vacanță nu-ți va lăsa loc de frustrare și nemulțumire, desigur, dacă te cunoști pe tine însuți, ești conștient de tine însuți, de ceea ce este important pentru tine, de ceea ce se petrece în interiorul și exteriorul tău.

Cum calculezi bugetul de vacanță?

Ca să calculezi bugetul tău de vacanță e nevoie să cunoști din ce este compus un buget de vacanță. Adică, ce categorii de cheltuieli include. Mai jos voi enumera și descrie categoriile de cheltuieli care trebuie luate în calcul. Dar nu uita că fiecare vacanță e individuală și depinde de perioada și locul unde vei călători, de valorile, preferințele și standardele tale și nu în ultimul rând de situația ta financiară.

Iată categoriile de cheltuieli care trebuie să le iei în considerație atunci când îți calculezi bugetul de vacanță:

Cheltuieli cu transportul
 • Cu ce mijloc de transport mă deplasez (avion, mașină, tren, autocar…)?
 • Care este costul biletului de avion, tren, autocar…? Cât mă costă combustibilul necesar pentru a mă deplasa cu mașina?
 • Ce alte taxe aferente mijlocului de trasport ales mai sunt (taxe de drumuri, taxe de aeroport, taxe cu bagaje, asigurări)?
 • Care mijlocul de transport cel mai avantajos în situația mea?

Cheltuieli cu cazarea

 • Care e prețul pe noapte acolo unde aleg să mă cazez (hotel, pensiune, sau poate merg cu rulota sau cu cortul)? Câte nopți cuprinde vacanța mea?
 • Dacă merg cu cortul cât mă costă tot echipamentul necesar pentru campare? Sau dacă merg cu rulota cât costă să o iau în chirie pe zi? Există o taxă de campare?
 • Ce alte taxe aferente cazării voi avea?
 • Unde mă cazez sunt taxe pentru parcare sau alte taxe suplimentare?
Cheltuieli cu mâncarea

Dacă nu este un pachet inclus cu cazare, de luat în calcul prețurile pentru mesele care urmează a fi servite la restaurantele în zona în care vei călători, ori dacă vei și găti – o sumă estimativă pentru produsele necesare pregătirii meselor.

În cazul în care alegi să gătești, un meniu făcut de acasă te va scuti de stresul și timpul de a te gândi ce să mai gătești, vei ști exact ce ai nevoie să procuri, nu orice produs pus în coș la întâmplare. Astfel, vei putea economisi timp, bani și energie.

Cheltuieli cu distracțiile și excursiile
 • În vacanța dorită planific să merg în excursii? Care sunt acestea și ce costuri presupun?
 • Ce obiective turistice vreau să vizitez și care sunt taxele de intrare și cheltuielile aferente?
 • De ce fel de distracții vreau să am parte și ce cheltuieli necesită?
Cheltuieli cu asigurări medicale și medicamente

În funcție de țara unde alegem să ne petrecem vacanța e de preferat să avem o asigurare medicală și obligatoriu o trusă cu medicamente de primă necesitate (care să ne ajute în situații medicale speciale fără a căuta farmacii și a avea cheltuieli suplimentare). Important e să ne informăm cu privire la sistemul medical din țara unde vom călători ca să putem gestiona eventuale riscuri medicale nedorite.

Cheltuieli cu cumpărături

Dacă consideri că unde decizi să-ți petreci vacanța sunt prețuri mai bune, reduceri la articolele de îmbrăminte, încălțăminte, produse de igienă de care ai nevoie – întocmește o listă cu cele necesare și prioritare și estimează o sumă de bani. Altfel, asigură-te de acasă cu tot ce ai nevoie pentru a nu avea cheltuieli suplimentare.

Dacă iubești să cumperi lucruri, suveniruri ,,ca amintire”, ia în calcul și aceste cheltuieli și alocă o sumă de bani pe care să nu o depășești.

Un mic fond de rezervă

Când pleci în vacanță este recomandabil să ai un mic fond rezervă, un back-up pentru orice eventualitate și situații neprevăzute. Practic e o sumă de bani pe care să o ai, în caz că apar cheltuieli neplanificate, și care să te ajute să treci peste un mic impas financiar.

Deci…

Având un buget de vacanță, șansele cresc considerabil pentru a nu reveni acasă falit sau a intra în dificultăți financiare. Te încurajez să-ți planifici vacanțele, să ai un buget de vacanță stabilit și acumulat din timp în concordanță cu valorile, dorințele și situația ta financiară.

Tu ai o categorie de cheltuieli destinată vacanțelor în bugetul tău? Cum îți planifici vacanțele? Aștept cu curiozitate răspunsul tău în comentarii. 🙂

Cât mai multe vacanțe odihnitoare îți doresc! 🙂

Cu drag,

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


Leave a Reply

Your email address will not be published.