„Obiceiul de a gestiona banii este mai important decât suma.” spune T. H. Eker, care propune un sistem de 6 pușculițe financiare cu ajutorul cărora să ne administrăm banii, pe care l-am descoperit în cartea sa „Secretele minții de milionar”.

Când am aflat de acest model aveam deja creat de mulți ani propriul sistem de gestionare financiară după aceleași principii. Eram curioasă să văd dacă se încadrează procentual ceea ce aveam noi reflectat în bugetul familiei noastre cu cele 6 pușculițe financiare, care o să-ți le prezint mai jos. Pentru familia noastră a fost o validare a ceea ce creasem în materie de gestionare a finanțelor personale. Cât și o posibilitate de a revizui unele categorii de buget în sensul creșterii sau reducerii acestora.

Ce sunt aceste pușculițe financiare și cu ce ne ajută?

Aceste pușculițe financiare sunt niște plicuri, conturi bancare sau pot fi conturi virtuale create de tine într-un excel sau cum îți este comod ție, în care lunar îți împarți banii, respectând niște limite procentuale. Practic ele te ajută să îți împarți procentual veniturile tale după destinație și scop. Și au menirea să-ți arate clar unde și spre ce îți direcționezi banii.

Care sunt cele 6 pușculițe financiare?

Și ca să fie mai clar ce reprezintă acest sistem cu pușculițe, hai să vedem concret care sunt acestea și care e procentul de alocare a veniturilor:

  1. 10% – Pușculița pentru Independență Financiară
  2. 10% – Pușculița pentru Economii și Cheltuieli pe termen lung
  3. 10% – Pușculița pentru Educație
  4. 50% – Pușculița pentru Cheltuieli uzuale/Necesități
  5. 10% – Pușculița pentru Divertisment
  6. 10% – Pușculița pentru Donații
Pușculița pentru Independență Financiară

În pușculița pentru Independență Financiară aloci 10% din veniturile tale pentru a-ți asigura viitorul financiar, pensionarea. Mai exact, acești bani vor fi folosiți doar pentru a face investiții și a crea surse de venit pasiv.

Pușculița pentru Economii și Cheltuieli pe termen lung

Banii pentru Economii și Cheltuieli pe termen Lung, cei 10%, vor fi folosiți pentru planurile tale de renovare a locuinței, evenimente importante din viața ta, vise. Acestea sunt doar niște exemple, depinde de stilul tău de viață, de obiectivele tale pe termen lung și de ceea ce este important pentru tine.

Pușculița pentru Educație

Pușculița pentru Educație este vitală, din punctul meu de vedere, așa cum fără educație nu avem cum să ne dezvoltăm, să fim mai mult, să avem o viață mai bună. Plus că e cea mai profitabilă investiție pe care o poți face vreodată. În acestă pușculiță pui 10% la sută din veniturile tale pentru a cumpăra cărți, cursuri, seminarii, meditații, ședințe de consultanță & coaching, mentorat, terapie. Orice formă de educație care te poate ajuta să te dezvolți în direcția în care ai nevoie sau îți dorești.

Pușculița pentru Cheltuieli uzuale/Necesități

50% din veniturile tale vor merge pentru a fi acoperite necesitățile tale zilnice, cum ar fi: mâncare, casă, facturi, trasnport, medicamente, igienă, haine și îmbrăcăminte…

Pușculița pentru Divertisment

Unul dintre secretele gestionării banilor este echilibrul. Astfel, pușculița pentru Divertisment are menirea de a te răsfăța. Cei 10% trebuie să fie bani care să fie folosiți pentru a te simți răsfățat, recompensat pentru eforturile care le depui. Tu știi mai bine care sunt modalitățile în care o poți face. Altfel, atunci când câștigi, economisești, aduni și te zgârcești sau nu știi să cheltui pentru ca să te bucuri și să-ți creezi momente de relaxare, distracție – ajungi la frustrare. Însă, nu e cazul celor care cheltuie pe distracții mai mult decât își permit sau nu au nici un control în acest sens.

Pușculița pentru Donații

Unul din secretele vieții este să dăruiești din ceea ce ai, la propriu și figurat. Ca să primești trebuie să și dăruiești. Tocmai de aceea este pușculița cu alocare de 10% din venituri direcționați spre Donații. Dăruiește conștient și cu bucurie și nu din obligație!

Concluzii și recomandări

Dacă ești la început de drum în ale managementului banilor, ești la etapa în care vrei să-ți faci bugetul personal, acest sistem cu pușculițe te poate ajuta să ai mai multă claritate în stabilirea limitelor de buget pentru categoriile tale de cheltuieli.

Dacă duci deja evidența banilor tăi și ai deja un buget, aceste 6 pușculițe financiare îți dă o posibilitate de evaluare a punctului în care te afli și de identificare a zonelor unde ai putea face modificări, ajustări.

Ce țin să menționez neapărat: alocările procentuale sunt doar niște repere care să te ghideze. Și nu e nimic greșit să ai devieri de la acest sistem. Important, sistemul tău de management al banilor să fie în concordanță cu valorile tale, cu situația ta, stilul tău de viață și obiectivele tale pe termen lung, mediu, scurt. De exemplu, poate cineva își dorește să devină independent financiar înainte de vârsta de pensionare. Atunci evident că în pușculița pentru Independență Financiară va trebui să crească treptat procentul de alocare. Sau poate să scadă suma de bani alocată pentru pușculița pentru Cheltuieli uzuale/Necesități.

Situația financiară și viața fiecăruia e individuală, așa că te încurajez să adaptezi aceste 6 pușculițe financiare după nevoile, preferințele și valorile tale. Iar dacă ți-a plăcut acest concept de pușculițe financiare, împărtășește-l și cu prietenii tăi.

Mult spor în gestionarea banilor tăi,

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


Leave a Reply

Your email address will not be published.