Știai că gradul de fericire, succesul personal sau eșecul în viață poate fi determinat în măsură de aproximativ 85 la sută de timpul pe care îl petreci, modul în care îl petreci cu alte persoane? De ce?

Pentru că calitatatea timpului pe care îl petreci cu alți oameni, în special, cei dragi ție, care te iubesc și îi iubești, condiționează calitatea vieții tale emoționale. Iar lumea ta emoțională la rândul ei, împreună cu cea mentală și spirituală modelează lumea ta fizică.

Ce este succesul?

Succesul poate fi definit printr-un spectru larg de viziuni și experiențe personale, care are la bază obținerea unor rezultate bune, foarte bune sau chiar extraordinare într-un anumit domeniu, în urma unor eforturi depuse. Însă, în acest articol, vreau să mă axez și să-ți vorbesc despre succesul personal.

Formula succesului personal

Brian Tracy, unul dintre cei mai mari speakeri motivaționali din lume, a definit succesul personal printr-o ecuație foarte simplă:

CR x CR = SP,

adică, cantitatea relațiilor x calitatea relațiilor = succesul personal.

Din această ecuație putem să ne dăm seama că succesul personal este direct proporțional influențat atât de cantitatea cât și de calitatea relațiilor care le avem cu alte persoane. Astfel, pentru a crește calitatea relației cu o persoană e nevoie de o cantitate mai mare de timp petrecută cu acea persoană.

Dacă tot am abordat succesul personal într-un stil mai matematic, și în cazul unei relații avem două variabile, după cum urmează:

Eu + Persoana X = Relație,

 unde semnul ,,+” ar reprezenta interacțiunea.

Deci, în funcție de valorile variabilelor va rezulta și soluția ecuației. Cu alte cuvinte, relația dintre tine și o altă persoană va fi definită de interacțiunea dintre lumile voastre interioare. Iar nivelul succesului tău personal va depinde de tine, de capacitatea ta de a avea relații armonioase cu ceilalți și cu tine însuți.

Ce poți face să ai mai mult succes personal?

Cunoaște-te pe tine însuți.

Ca să construiești sau să îmbunătățești niște relații personale de durată, e nevoie să te cunoști mai întâi pe tine însuți. Astfel, poți să-i înțelegi mai bine pe ceilalți. E important să îți recunoști sentimentele, emoțiile, să faci diferența între ele. Fii conștient de ceea ce simți și identifică declanșatorul acestor sentimente și emoții.

Fă-ți timp și adresează-ți niște întrebări care să îți permită să afli cine ești, ce ești, ce poți, ce știi. Creează propria fișă de autocunoaștere, răspunzând la următoarele întreabări:

 • Ce roluri ai în viață?
 • Care sunt valorile tale personale și află dacă acționezi în concordanță cu ele?
 • Care sunt talentele tale, punctele forte/slabe?
 • Ce viziune de viață ai?
 • Care e misiunea ta în viață?
 • Ce vise ai?

Personal, după ce mi-am dat răspuns la aceste întrebări, am avut o claritate mai mare asupra-mi, m-am simțit mult mai bine și mi-a oferit o doză de încredere și stimă de sine. Dacă ești bine cu tine însuți, vei fi mult mai bine și cu cei din jur.

Fă-ți ordine în relații.

Periodic, analizează-ți fiecare dintre cele mai importante relații și pune-ți întrebări de genul:

 • Ce ar trebui să fac mai mult, pentru ca amândoi să fim mai fericiți în această relație?
 • Ce ar trebui să fac mai puțin, pentru ca relația să devină mai bună?
 • Ce lucru ar trebui să încep să-l fac de astăzi și care nu l-am făcut până acum, dacă aș vrea să îmbunătățesc această relație?
 • Ce ar trebui să nu mai fac deloc pentru a îmbunătăți calitatea relației?

Cu siguranță răspunsurile la aceste întrebări îți vor arăta calea spre o relație mai sănătoasă și vei înțelege că există loc de mai bine.

Fii prezent 100% alături de familia ta.

Pentru o viață mai fericită petrece cât mai mult timp cu familia ta. Timpul petrecut trebuie să fie de calitate. Ce ar însemna asta?

Ar însemna că atunci când ești împreună cu familia ta să fii prezent sută la sută, adică trup și suflet. Elimină orice distrageri și bucură-te de momentele petrecute împreună. Concentrează-te asupra persoanelor dragi, fă-le să se simtă în acele clipe cele mai importante din această lume. Cum?

Fii prezent, fii deschis, fii implicat pe deplin în relație când vorbești cu persoana dragă, ascultă atent și acordă atenția necesară.

Manifestă încredere și simpatie.

Cele mai importante calități de care ai nevoie pentru a avea succes în relație cu ceilalți, indiferent dacă e vorba de relații profesionale sau personale, sunt încrederea și simpatia. Atâta timp cât acestea sunt prezente într-o relație, chiar și unele probleme și dificultăți pot fi depășite. Ce să faci ca să transmiți mai multă încredere și simpatie?

Există o regulă simplă: Ascultarea eficientă este piatra de temelie a încrederii și a căldurii care o dăruiești celuilalt. Aceasta presupune să asculți cu atenție, să faci o pauză înainte de a răspunde/de a-ți exprima ideile. Să pui întrebări de clarificare, să reformulezi cu propriile cuvinte cele afirmate de interlocutor.

Atunci când vorbești cu o persoană și o asculți intens, ești ,,acolo”, ascultarea și prezența ta o afectează emoțional și fizic. Astfel, îi crește stima de sine, se place mai mult pe sine însuși, iar rezultatul va fi că te va plăcea și pe tine mai mult.

Trăiește, muncește alături de oameni pe care îi simpatizezi, alături de care te simți bine și investește timp în aceste relații. Aceasta te va face să zâmbești mai mult și să te simți mai fericit. Cred cu tărie că timpul petrecut cu oamenii, cu familia ta este timpul cel mai important din viața ta. Gestionează-l bine și vei vedea efectul asupra fericirii și a succesului tău personal.

Fii aproape și te invit să citești și alte articole de pe blog. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l împărtășești și cu prietenii tăi.

Mult succes personal îți doresc!

Stela

Un Ebook în dar pentru tine!

20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.

Descarcă gratuit!


  2 replies to "Formula succesului personal"

  • Simona L.

   Am descarcat fisa de autocunoastere. E foarte usor si rapid de completat. Mi-a pus ordine in ganduri si am ramas surprinsa de rezultatul final.
   Am trait cateva momemte de „Aha” si „wow”.
   Recomand!

   • Stela Barbaroș

    Ma bucur foarte mult, Simona, că ți-a fost de folos! Ceea ce împărtășești confirmă misiunea acestui blog. Mulțumesc pentru încredere!

Leave a Reply

Your email address will not be published.