Cărțile sunt un adevărat sprijin și o resursă valoroasă pentru părinți și copii, atunci când vine vorba de educație. În procesul de educare financiară a copiilor noștri le putem transmite înțelepciunea financiară prin intermediul jocurilor, cărților, experiențelor din viața de zi cu zi și, cel mai important, prin exemplul propriu. Având și eu acest rol de educator financiar al copilului meu am căutat să găsesc cărți de educație financiară pentru copii, care să ne ajute în acest proces.
Mai jos îți las o listă de cărți de educație financiară pentru copii, care pot oferi valoare ție și copiilor tăi. Din perspectiva mea de părinte, pot spune că acestea nu sunt cărți de educație financiară doar pentru copii, ci și pentru părinți. Așadar, te poți educa financiar împreună cu copilul tău din aceste cărți!
Lista cu 7 cărți de educație financiară pentru copii
Seria „Învață cu Moneybunny” de Cinders McLeod
Aceasta este o serie formată din 3 cărți, scrise de autoarea Cinders McLeod, care îi învață pe copii lucruri simple despre bani:
Aceste cărți oferă explicații pe înțelesul copiilor începând cu vârsta de 3 ani despre ce înseamnă să câștigi, să cheltuiești cu rost și să economisești bani. Cărțile includ povestioare scurte și explicații foarte clare cu privire la noțiunile de bază din lumea banilor. Personajele poveștilor sunt reprezentate de o familie de iepurași, iar banii în lumea lor sunt morcovii. Iată lecțiile care le învață iepurașii despre morcovi din seria de cărți de educație financiară pentru copii „Învață cu Moneybunny”:
- E nevoie de muncă ca să ajungi acolo unde îți dorești, ca să ajungi bogat și celebru.
- E nevoie de răbdare și perseverență, când îți dorești un loc doar al tău.
- E nevoie să faci alegeri, atunci când vrei să cumperi orice și ești entuziasmat.
„Nu ești ceea ce ai!” de Wayne W. Dyer, Kristina Tracy
Cartea „Nu ești ceea ce ai!” de Wayne W. Dyer și Kristina Tracy oferă 10 lecții esențiale despre bani si prosperitate pentru copii. Consider aceste lecții, prezentate foarte pe scurt și la subiect, adevărate princiipii financiare atât pentru copii cât și pentru adulți. Ele pot ajuta copilul să-și formeze un mindset sănătos din punct de vedere financiar, dar și să conștientizeze că: valoarea e în noi înșine și nu în lucrurile pe care le avem.
Lectiile valoroase despre bani si valoarea lor, pe care copilul le poate învăța din aceasta carte sunt:
- Nu ești ceea ce ai!
- Nu cheltui banii pe care nu-i ai!
- Nu contează ce au „alții”!
- Ai puterea să obții ce-ți dorești!
- Orice slujbă e importantă!
- Urmează-ți visurile!
- E suficient pentru toată lumea, inclusiv pentru tine!
- Când câștigi ceva, bucură-te!
- Prosperitatea înseamnă mai mult decât bani!
Ce-mi place la această carte e faptul că are la sfârșit un set de întrebări, care au menirea de a iniția un dialog între copil și părinte despre bani și de a conștientiza încă o dată esența lecțiilor învățate.
„Mărunțilă și Bancnoțilă” de Roxana Bucur
Cartea „Mărunțilă și Bancnoțilă” este scrisă de Roxana Bucur, care și-a propus să transmită copiilor cum să facă planificare financiară încă de când sunt mici. Povestea se adresează copiilor începând cu vârsta de 4 ani, datorită limbajului accesibil și a personajelor cu care pot ușor empatiza.
Povestea este despre doi frați, care sunt copiii unei familii regale din cea mai bogată zonă a Pământului, unde fiecare locuitor muncea și era răsplătit pentru munca și efortul depus.
Învățămintele poveștii pot fi ușor înțelese, prin contrastul personajelor principale. Mărunțilă era fratele cel mic, chibzuit, care economisea pentru visul său măreț, iar Bancnoțilă – fratele mai mare, care era mai cheltuitor și-și dădea banii pentru plăceri imediate: dulciuri, jucării…
Din această carte copii pot învăța obiceiuri și comportamente financiare care îi pot ajuta să-și realizeze visele, obiectivele pe termen lung, dar pot percepe și consecințele unor decizii financiare înțelepte sau mai puțin înțelepte.
„Școala Banilor Bine Crescuți” de Cristina Andone
Cărțile de educație financiară pentru copii „Școala Banilor Bine Crescuți” de Cristina Andone oferă copiilor primii pași pe aces tărâm. Împreună cu iepurașii, veverițele, ariciul și bufnițele – personajele poveștilor, copiii pot învăța cum să se comporte cu banii lor și cu ceilalți, cum să-și administreze banii cu ajutorul bugetului personal și cum să devină antreprenor.
Poveștile din aceste cărți sunt scrise cu o tentă de umor, iar numele haioase ale personajelor îi fascinează pe copii.
În cartea „Școala Banilor Bine Crescuți- vol.I” copii vor putea afla:
- Ce este un împrumut, un risc și care e regula chibzuitului?
- Care e diferența între cost, preț și adaos comercial?
- Ce sunt veniturile, cheltuielie, economiile și bugetul personal?
Iar „Școala Banilor Bine Crescuți- vol.II” transmite copiilor bazele antreprenoriatului:
- Care e rolul banilor în afaceri?
- Ce înseamnă să deschizi o afacere și cum să o administrezi eficient?
- Cum să gestionezi bugetul și cum să depășesti situații de criză?
- Care e diferența între produs și serviciu?
Cărțile din acestă serie le-aș recomanda copiilor nu mai mici de vârsta de 6 – 7 ani, datorită complexității formei și a mesajului transmis prin povești, din punctul meu de vedere. Aici rămâne la atitudinea părintelui care își cunoaște cel mai bine copilul.
Sper să-ți fie de folos acestă listă de cărți de educație financiară pentru copii și să te inspire să găsești ceea ce i se potrivește cel mai mult copilului tău.
Lectură plăcută să aveți! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.