Există o regulă foarte importantă în investiții, și anume: Înainte de a investi în ceva trebuie să te informezi, să cunoști foarte bine în ce vrei să investești și de ce? Așadar, în articolul de astăzi, voi răspunde la 4 întrebări, care merită să le clarifici, înainte de a face investiții în titluri de stat:
- Ce sunt titlurile de stat?
- În ce tipuri de titluri de stat românești poți investi?
- Care sunt avantajele și dezavantajele atunci când faci investiții în titluri de stat?
- În ce cazuri merită să faci investiții în titluri de stat?
Acestea au fost întrebări care le-am clarificat și eu, în momentul în care am decis să fac investiții în titluri de stat românești. Iar acum că tot suntem într-o perioadă în care statul român emite noi titluri de stat (Programul Fidelis și Programul Tezaur) am zis să le împărtășesc cu tine. Or, „un om informat e un om mai bogat”. 🙂
Ce sunt titlurile de stat?
Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul de Finanțe, prin intermediul cărora statul se împrumută în monedă națională și/sau în valută de la populație sau persoane juridice, pe termen scurt, mediu și lung, pentru a finanța deficitul bugetar și a refinanța datoria publică. Aceste împrumuturi reprezintă datoria internă a statului.
Așadar, investind într-un titlu de stat, practic, tu împrumuți statul cu suma de bani cu care ai subscris, pe o anumită perioadă și pentru dobânda („cuponul”) specificată în prospectul de emisiune. Totodată, statul garantează rambursarea banilor împrumutați de la tine („răscumpărarea titlurilor de stat emise”) cu tot ce are în patrimoniul lui, cu veniturile actuale și viitoare.
În ce tipuri de titluri de stat românești poți investi?
1. Titluri de stat destinate populației
Titlurile de stat românești destinate populației sunt lansate în cadrul a două programe: Tezaur și Fidelis.
Programul Tezaur
Programul Tezaur cuprinde titluri de stat denominate în lei cu maturități de 1, 3 și 5 ani și valoare nominală de 1 leu. Asta ar însemna că suma minimă necesară pentru a investi într-un astfel de titlu de stat este 1 leu. Dobânda anuală oferită de stat e superioară dobânzilor depozitelor bancare și diferă de la o emisiune la alta. Pentru mai multe detalii găsește aici prospectul emisiunii de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur lansat acum în septembrie 2021.
Subscrierea la acest program se face prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului sau prin intermediul Poștei Române.
Programul Fidelis
Programul Fidelis cuprinde titluri de stat denominate în lei și euro, cu valoare nominală de 100 lei/100 euro. Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani, iar cele în euro – de 5 ani. Pentru a vedea nivelul dobânzilor oferite de stat pentru emisiunea din luna acestui an, dar și alte detalii poți accesa aici prospectul sau poți urmări prezentarea video de mai jos.
Important de reținut că aceste titluri de stat sunt listate la Bursa de Valori București. Ce ar însemna asta?
De exemplu, dacă ți-ai dori, la un moment dat, să-ți vinzi titlul de stat înainte de scadență, o poți face în orice moment, în mod direct prin contul de tranzacționare deschis la unul din membrii sindicatului de intermediere BT Capital Partners & Banca Transilvania, BRD, BCR sau prin deschiderea unui cont de tranzacționare la orice intermediar autorizat pentru tranzacții la Bursa de Valori București. În același timp, trebuie să iei în considerare fluctuația prețului titlului de stat în funcție de evoluția condițiilor din piață, la momentul vânzării. Aceasta ar presupune obținerea unui preț la vânzare mai mare sau mai mic decât valoarea nominală subscrisă.
Subscrierea poate fi făcută prin intermediul băncilor BT, BRD, BCR sau prin deschiderea unui cont de tranzacționare la orice intermediar autorizat pentru tranzacții la BVB.
2. Titluri de stat destinate investitorilor mici (obligațiuni guvernamentale)
Titlurile de stat românești destinate investitorilor mici pot fi accesate prin intermediul pieței secundare, și anume, prin intermediul băncilor. Pe site-urile băncilor le poți găsi și sub denumirea de obligațiuni guvernamentale.
Aceste titluri de stat pot fi în lei sau valută și au valoarea nominală de 5000 RON/1000 EUR/2000 USD.
Suma minimă necesară de subscriere variază de la o bancă la alta (de regulă, nu mai puțin de 10000 euro).
Au scadenţe de peste 1 an (3, 5, 7, 10 şi 15 ani) și oferă o dobândă mai generoasă. Dar, atenție! Când studiați ofertele, vedeți care e randamentul net al obligațiunilor guvernamentale și comisioanele de tranzacționare și custodie aferente acestora.
Cum poți cumpăra astfel de titluri de stat românești și alte informații detaliate despre ele găsești în Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă.
Care sunt avantajele și dezavantajele atunci când faci investiții în titluri de stat?
Avantaje:
- Sunt cele mai puțin riscante investiții, li se mai spune cu risc “0” de investiții, fiind garantate direct de către stat;
- Dobânda oferită de stat este mai mare decât cea oferită de bănci pentru depozitele bancare;
- Venitul din cuponul (dobânda) titlului de stat este neimpozabil;
- Sunt accesibile datorită valoarii nominale a unui titlu de stat (în cazul Programului Tezaur și Fidelis);
- Sunt fără comision de subscriere ori răscumpărare titlurile de stat din cadrul Programelor Tezaur și Fidelis;
- Perioadă diversificată de timp în care poți investi bani în titluri de stat;
- Au un grad înalt de lichiditate, în special, titlurile de stat listate la bursă;
- În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor.
Dezavantaje:
- Dobânda acoperă puțin peste nivelul inflației, ori e ușor sub inflație;
- Procesul de cumpărare e puțin mai complicat decât la constituirea unui depozit bancar obișnuit;
- Răscumpărarea titlului înainte de scadență poate dura în medie 1 lună, Ordinul Nr. 1687/2019 publicat în Monitorul Oficial NR. 133 din 19 februarie 2019 precizează în acest sens că: “Suma va fi achitată, până în data de 20 a lunii urmatoare depunerii cererii de răscumpărare anticipată.“ (în cazul Programului Tezaur);
- Fluctuația prețurilor de vânzare-cumpărare a titlurilor de stat listate la bursă.
În ce cazuri merită să faci investiții în titluri de stat?
Titlurile de stat ne aduc conservarea valorii banilor, și mai puțin randamente mari ca investiție. De aceea sunt potrivite și binevenite în următoarele cazuri când:
- Vrei să nu fie afectați de inflație banii tăi care nu intenționezi să-i investești în timpul apropiat;
- Vrei să ții o parte din banii tăi din Fondul tău de Siguranță, în alte instrumente decât depozite bancare și conturi de economii;
- Vrei să faci primii pași în lumea investițiilor;
- Vrei să-ți diversifici portofoliul tău de investiții cu active cu grad de risc scăzut.
Concluzii…
Deci, avem la dispoziție o paletă întreagă de titluri de stat românești, care ne oferă diversificare pe valută, sumă, perioadă, dobândă.
Deja, dacă se potrivesc cu profilul tău de risc, dacă îți avantajează situația financiară, dacă te pot ajuta în realizarea obiectivelor tale financiare, dacă îți sunt pe plac :), rămâne să vezi tu… ca să poți lua decizii înțelepte din punct de vedere financiar.
Care din titlurile de stat prezentate ți-au plăcut și care crezi că ar putea să te ajute în situația ta financiară? Lasă în comentarii răspunsul tău și ajută-i și pe prietenii tăi să afle mai multe informații despre investiții în titluri de stat, făcând share la acest articol.
Spor la investiții și decizii inteligente! 🙂
Stela
Un Ebook în dar pentru tine!
20 de măsuri eficiente care te pot ajuta să reduci una dintre cele mai mari griji ale oamenilor – cea legată de bani.
2 replies to "Investiții în titluri de stat de la A la Z"
Buna ziua. Se da urmatoarea speta. O persoana are 40000 euro rezultati din vanzarea unei proprietati. Momentan nu vrea sa investeasca si vrea sa tina banii in siguranta, in aceeasi moneda. Ar fi sanatos pe termen lung, (5-6 ani) sa si-i tina in titluri de stat(Fidelis, euro)? Exista riscul sa primeasca mai putini bani decat a investit? Mentionez ca e o persoana in varsta si nu are cunostiinte de tranzactii/mediu electronic, etc. Multumesc.
Bună ziua, Cosmin. E sănătos atâta timp cât corespunde cu nevoile și obiectivele pe termen mediu și lung ale persoanei respective. Iar riscul de a primi mai puțini bani decât a investit, poate exista în cazul care dorește să răscumpere înainte de termen titlurile de stat (Fidelis, euro) și în acel moment prețul acestora scade pe bursă sub nivelul prețului la care au fost emise/cumpărate. În cazul în care sunt păstrate titlurile de stat până la maturitate, deținătorul primește banii investiți plus cuponul (%) aferent titlurilor de stat. De menționat că investitorul primește cuponul anual la data la care s-a emis titlul de stat.